Portør: Vi fortjener bedre løn for livsvigtigt arbejde

Andreas får mellem 15.000 og 18.000 kroner udbetalt om måneden for sit fuldtidsjob som portør på Roskilde Sygehus. Jørgen True

Andreas Frankner Pedersen elsker sit job som portør. Men han savner den anerkendelse fra politikerne, som en lønstigning ville give ham.

13. marts 2018

20.951 kroner. Så meget tjener portør Andreas Frankner Pedersen, som arbejder på Roskilde Sygehus, i grundløn om måneden. Med tillæg for natte- og aftenarbejde står der typisk mellem 25.000 og 28.000 på hans lønseddel før skat. Det betyder, at han får udbetalt mellem 15.000 og 18.000 kroner om måneden. 

”Det har aldrig været mit mål at tjene godt på det her. Men jeg kan kun spare et par hundrede kroner op om måneden, når alt er betalt. Det er sgu ikke fair,” siger Andreas Frankner Pedersen.
 
Han håber, at politikerne ved overenskomstforhandlingerne vil få øjnene op for lønforhøjelser til offentligt ansatte i sundhedsvæsnet som en anerkendelse af det livsnødvendige arbejde, de udfører. 
 

”Vi holder folk i live”

Men det bliver en udfordring. For det ser ikke ud, som om politikerne er klar til at give lønstigninger i det offentlige. Innovationsminister Sophie Løhde (V) har sagt til TV2 News, at de offentligt ansatte er mere interesserede i at give end at tage. Den kommentar fik Andreas Frankner Pedersen op i det røde felt.
 
”Jeg bliver vred, når politikere siger, at vi, der får blod, opkast og afføring på uniformen hver dag, er de grådige, der ikke vil give. Vi giver hver eneste dag,” siger han. 
 
Han kan ikke forstå, hvorfor der bliver talt så meget om, at de offentliges lønstigninger ikke må overstige de privates.
 
”Med al respekt for andres erhverv, så giver det i mine øjne ikke mening, at vi, som holder Danmark i live, ikke må tjene mere end dem, som arbejder i forsikringsselskaberne for eksempel,” siger han.
 

En stolt portør

Generelt er Andreas Frankner Pedersen stolt af at kalde sig portør. Han ved, at både læger og sygeplejersker og andre ansatte på hospitalet værdsætter hans arbejde. 
 
Han føler sig som en uundværlig og integreret del af hospitalet. Men politikerne værdsætter ikke hans arbejde, føler han.
 
”Det er med stolthed i stemmen, at jeg siger, jeg er portør. Det er en kæmpe anerkendelse, jeg møder, når folk hører, hvad jeg laver. Bare ikke fra politikerne. Jeg føler, de ser ned på offentligt ansatte. Specielt os portører,” siger han.
 
Andreas har før vist sin utilfredshed med politikernes tone og behandling af portører i en artikel til Avisen.dk.
 

”Arbejdsglæde betaler ikke mange regninger”

På trods af lav løn og skæve arbejdstider er Andreas Frankner Pedersen glad for sit arbejde som portør, som han har været i tre år til sommer.
 
Han synes, det er en god blanding af omsorgsfuldt arbejde, hvor han kommer tæt på patienterne, samtidig med at han får lov at bruge sin krop og sine kræfter til at hjælpe.
 
”Det er det bedste arbejde, jeg nogensinde har haft. Men arbejdsglæde betaler ikke mange regninger,” siger han.