Forlis i regionerne lægger OK18 helt i ruiner
I dag tirsdag brød overenskomstforhandlingerne i regionerne sammen. Dermed er der tale om sammenbrud over hele linjen i den offentlige sektor.
27. februar 2018
Ansatte på sygehusene og andre regionale arbejdspladser må ligesom ansatte i staten og kommunerne kigge langt efter deres nye overenskomst.
Som forventet brød forhandlingerne mellem Forhandlingsfællesskabet, som FOA er en del af, og regionerne sammen i dag tirsdag. Og også denne gang var det lønnen til de ansatte, der skilte vandene.
”Vi kræver ingen lønfest, men vi mener, tiden er inde til at sikre et fremskridt i reallønnen
for alle danske lønmodtagere. Derfor vil vi ikke acceptere endnu et kriseforlig. Det har vi gjort meget klart overfor Danske Regioner. Men forgæves,” siger Grete Christensen, der er formand for sygeplejerskerne og Forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder over for regionerne.
Uenighed om lønforspring
FOAs formand Dennis Kristensen mener, at arbejdsgiverne i både stat, kommuner og regioner har villet mindske det lønforspring, som de påstår, at offentligt ansatte har.
”De vil have et stort dyk, inden de igen vil snakke ligelig udvikling af lønnen mellem privat og offentligt ansatte. Men vi er jo helt uenige i, at der er det lønforspring.”
Dennis Kristensen oplyser, at Forhandlingsfællesskabet har lagt sig opad det skøn for lønudviklingen for privatansatte, som Økonomiministeriet og Det Økonomiske Råd har lavet.
”Hvis de har skønnet for højt, vil det automatisk blive modregnet via reguleringsordningen, så de offentlige arbejdsgivere har garanti for, at vi ikke løber fra de private,” siger han.
For høje lønkrav
Anders Kühnau, der er chefforhandler for regionerne, ser væsentligt anderledes på den sag.
Han mener ligesom arbejdsgiverne i stat og kommuner, at de ansattes lønkrav er for høje.
”Jeg har aldrig talt om et løngab. Men hvis vi accepterede kravene, vil de offentligt ansatte fortsat være lønførende, og så skal vi hele tiden bruge reguleringsordningen til at regulere ned. Jeg vil hellere bruge den til at regulere op, og skulle vores ramme være for lille, følger de offentligt ansatte med de private på den måde,” siger han til Fagbladet FOA.
Forligsmanden tager over
Nu ser det ud til, at forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen med forligsmand Mette Christensen som mægler. I hvert fald mødes hun torsdag med parterne på både det statslige, det kommunale og regionale område.
Dennis Kristensen er usikker på, om det kan føre til en aftale.
”Arbejdsgiverne har haft stift fokus på, at det her kunne ende i Forligsinstitutionen, og derfor har der ikke været realitetssnak. Så måske kommer der mere af det nu. Men det kan også være, at arbejdsgiverne satser på et lovindgreb, det er ikke til at vide.”
Anders Kühnau er mere optimistisk.
”Vi kan forhåbentlig nå til enighed i Forligsinstitutionen. Vi har givet et godt tilbud, og det bør være muligt at nå hinanden, for alternativet er ikke at tænke på. Vi har ikke nogen interesse i en konflikt, og vi kommer ikke til at udløse en konflikt.”