Spis nødder og forebyg blodpropper
En halv kop blandede nødder om dagen nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30 procent. Nødderne styrker nemlig blodårerne.
28. juni 2018
Hvis du godt kan lide at spise nødder, skal du bare fortsætte. En blanding af valnødder, hasselnødder og mandler har nemlig vist sig at være et effektivt redskab til at forebygge blodpropper og andre former for hjerte-kar-sygdomme.
Faktisk nedsætter 30 gram nødder om dagen risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30 procent. Der er ikke påvist bivirkninger ved at spise denne mængde af nødder.
Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv
Resultaterne er fra et spansk, fem år langt studie med 7.500 deltagere, der var i risikozonen for hjerte-kar-sygdomme. De forsøgsgrupper, der blev sat til at spise 30 gram nødder dagligt, havde en betydeligt lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme.Resultaterne fik sidste år de europæiske hjertelæger til at skrive 30 gram usaltede nødder om dagen ind i deres kostanbefalinger. Professor Steen Stender, der forsker i kostrelateret forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme på Københavns Universitet, forklarer:
“Nødderne indeholder blandt andet fedtsyrer og aminosyrer, som øger modstandskraften i pulsårernes karvæg. Det betyder, at kolesterol ikke så let sætter sig fast og forårsager blodpropper.”
Læs også: Nyt værktøj giver sundere børnemad
“Hvis man har en god modstandskraft i pulsårernes karvæg, kan kroppen bedre håndtere et højt kolesteroltal, uden at det giver problemer,” tilføjer han.Det ser ud til, at nødder også har en god effekt på blodtrykket og en forebyggende virkning i forhold til kræft. Det er dog ikke helt så grundigt påvist.
Guide: Spis 6 af hver
Du forebygger hjerte-kar-sygdomme, hvis du hver dag spiser, hvad der svarer til cirka en halv kop nødder:
- 6 halve valnødder – ca. 15 g.
- 6 mandler – ca. 7,5 g.
- 6 hasselnødder – ca. 7,5 g.
Læs også: Kostekspert: Sådan laver du den sundeste madpakke
Forskerne ved ikke, om effekten er den samme, hvis nødderne er tilberedt. Det er heller ikke klarlagt, om andre nødder eller andre blandinger også forebygger hjerte-kar-sygdomme.Kilde: Steen Stender, professor i kostrelateret forebyggelse af hjertekarsygdomme, Københavns Universitet.