Sofie har tabt 10 kilo på sosu-skole: Få hendes bedste tip
Der er fem nye huller i bæltet hos den 21-årige sosu-elev Sofie Hjorth-Hansen, efter at hun har deltaget i et sundhedsforløb på Social- og Sundhedsskolen i Vejle.
12. februar 2018
Grøntsager og træning er blevet en del af Sofie Hjorth-Hansen hverdag, efter hun har været med i et sundhedsforløb på Social- og Sundhedsskolen i Vejle. Den 21-årige social- og sundhedsassistentelev oplever mere energi og velvære - og at badevægten viser 10 kilo mindre.
”Jeg har det meget bedre i min krop. Jeg føler mig stærkere og har mere energi og lyst til at gå i gang. Det er det vigtigste for mig, men jeg er også stolt over at have tabt mig,” siger Sofie Hjorth-Hansen.
Læs også: Håndboldstjerne hjælper sosu-elever med livsstilsændring
Sofie er en af de 10 studerende på Social- og Sundhedsskolen i Vejle, der siden august har gået på et seks måneder langt forløb om livsstilsændringer, #sundsammen. Her lærte de om sundere kost, træning og mental sundhed. Forløbet foregik dels i skoletiden, dels i fritiden og er netop slut.Fagbladet FOA har fulgt fire af deltagerne: Sofie, Maiken, Barbara og Dorte. De har haft udbytte på forskellige områder, men Sofie kan aflæse det helt konkret: Fra 96 til 86 kg fordelt på de 168 cm.
Få styr på lysten til slik og chips
Den vigtigste læring for Sofie handlede om at få kontrol over sin mad:
”Jeg lærte at aflede mig selv, når jeg fik trang til chips eller slik, og at finde sunde alternativer. Så det usunde har været skåret væk i mange måneder, og det bliver sjældent købt nu. Ikke fordi det skal være bandlyst at spise chips eller slik, men man skal mærke efter, om man har behov for det,” siger hun og giver et godt råd:
Læs også: Sofie: Nu træner jeg på stuegulvet hver morgen
”Ha’ noget sundt liggende derhjemme, når lysten sætter ind. Jeg har altid nødder, mandler og agurker. De er gode som snacks.”Nu spiser hun langt flere grøntsager end før, og der er mange kødfrie dage. Maden bliver i højere grad lavet fra bunden.
Træning: Godt at gå på et hold
Sofie Hjorth-Hansen kom i gang med at træne, fordi der var fælles fitnesstræning på sundhedsforløbet på sosu-skolen. Det førte til medlemskab i et fitnesscenter, hvor hun foretrækker holdtræning:
”Det er sjovest, når vi er flere om det. Så giver man den en ekstra skalle. Jeg går på centrets løbehold hver søndag, og der har jeg lært, at jeg tog for lange skridt. Derfor fik jeg ondt i hoften. Nu øver jeg mig i at løbe med kortere skridt,” forklarer hun.
Fællesskab giver motivation
Motivationen for de 10 deltagere på sundhedsforløbet har bl.a. været en fælles Facebook-gruppe, hvor de delte fotos, madopskrifter og hverdagens små fremskridt.
”Når du ser, at en af de andre har gået tur i gråvejret, tager du også selv gode sko på og går ud. Jeg håber, vi fortsætter med at dele oplevelserne med hinanden,” siger Sofie.
En af erfaringerne fra sundhedsforløbet er netop, at fællesskab er en betydningsfuld faktor, når man arbejder med livsstilsændringer. Erfaringerne fra forløbet offentliggøres i bogen #sunde fællesskaber, der udkommer i april 2018.