Vrede pædagoger og forældre: Kommunen vil bremse børnenes udvikling

Pædagog Maria Hartmann Christophersen fra vuggestuen Rosengården er bekymret for at flere børn på stuerne vil gå ud over børnenes udvikling. Privatfoto

Et forslag om at tvangsøge antallet af børn fra 12 til 14 på stuer i københavnske vuggestuer møder massiv kritik fra personale og forældre.

25. januar 2018

Antallet af små københavnere vokser hurtigere, end Københavns Kommune havde regnet med, og kommunen har akutte udfordringer med at sikre pasningstilbud til forældre med børn i vuggestuealderen.
 
For at løse problemet vil kommunen bygge midlertidige pavilloner og opnormere antallet af børn i en vuggestuegruppe fra de almindelige 12 børn til 14 børn i udvalgte vuggestuer. Det fremgår af materiale til et møde i Børne- og Ungdomsudvalget. Særligt den sidste løsning med at opnormere vækker harme blandt pædagoger og forældre.
 
”Det er på ingen måde en god eller forsvarlig løsning. Det vil påvirke kvaliteten, og det bliver børnene, som betaler prisen,” siger Stine Hoffgaard Møller. Hun er tillidsrepræsentant i den integrerede institution Hundredemeterskoven.
 
I sidste uge blev sagen behandlet i Børne- og Ungdomsudvalget. Her var et flertal tilhængere af at hæve vuggestuegrupper fra de almindelige 12 børn til 14 børn. 
Enhedslisten og Alternativet valgte at standse sagen i udvalget, så det nu i stedet bliver op til Borgerrepræsentationen at træffe en afgørelse på et møde 1. februar.
 

"Vi snakker altså om små børn"

Blandt personalet i vuggestuen Rosengården håber man, at forslaget bliver droppet. Det fortæller pædagog Maria Hartmann Christophersen. Hun er sikker på, at flere børn på stuen ikke kan undgå at gå ud over den ro og tryghed, som er afgørende for børnenes udvikling.
 
”Vi snakker altså om små børn, der kan være helt ned til seks måneder. De har brug for ro og nærvær. Jeg har en ærekærhed omkring mit job, og jeg ved, at jeg har et kæmpe stort ansvar overfor de børn. Men jeg risikerer at blive nødt til at gå på kompromis med min viden og min faglighed. Det har jeg det skidt med,” siger hun. 
 
Pædagog og tillidsrepræsentant i den integrerede institution Hundredemeterskoven Stine Hoffgaard Møller bakker op. Også blandt hendes kolleger er udsigten til måske at få flere børn på stuen blevet mødt med stor kritik.
 
”Det er de vigtigste år i børnenes liv. De er afhængige af, at de har nogle nærværende, kærlige og empatiske voksne. Det går man på kompromis med, og dermed går man på kompromis med børnenes trivsel og udvikling,” siger hun.
 

Bekymrede forældre

Det er ikke kun blandt pædagogisk personale, at forslaget vækker bekymring. Det samme gør det blandt forældre, fortæller formand for Københavns Forældreorganisation (KFO) Julie Kyndesgaard. 

Her er håbet, at kommunen hurtigt og senest 1. februar, hvor Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslaget, kommer på andre tanker. 
 
"Forskning viser, at jo større gruppestørrelsen er, jo flere konflikter er der mellem børnene, og personalet har sværere ved at nå den gode relationsdannelse,” siger Julie Kyndesgaard.

I stedet håber hun, at kommunen vil undersøge alle alternative løsninger som at etablere flere dagplejepladser og at genindføre tilskuddet til pasning af eget barn.
 

Kommune ved ikke, hvornår problemet er løst

På Københavns Rådhus bliver der lyttet til kritikken, og man kigger også på de forslag, som blandt andet KFO har bragt på banen, lyder det fra børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen.

"Men fordelen ved at opnormere er, at det er pladser, vi skaber nærmest fra ugen efter, at det er besluttet, fordi det er arealer, som vi allerede har til rådighed. En række andre løsninger vil kræve en økonomi, som vi ikke har," siger han.

300 ekstra pladser er skaffet

Kommunen har allerede skaffet omkring 300 ekstra pladser ved at vuggestuer frivilligt har valgt at opnormere fra 12 til 14 børn, fortæller borgmesteren. Derudover forventer han at sikre minimum et par hundrede pladser mere på samme måde.
 
"Men vi ved også, at gruppestørrelser betyder noget. Derfor er det her er midlertidigt, og vi vil gerne ned på normalsituationen igen," siger Jesper Christensen og fortæller, at midlertidige pavilloner, der skal aflaste behovet for opnormeringer, forventes at stå klar i slutningen af 2018. 
 

Et par år før nye vuggestuer er klar

Dog tager det et par år, før der er bygget de nye vuggestuer, som skal løse udfordringen på lang sigt, oplyser borgmesteren.

- Så hvis en vuggestue spørger dig, hvor længe de skal være i stand til at have 14 børn på stuen. Hvad er dit svar så til dem?
 
"Det er, at det skal de ikke længere, end det overhovedet er nødvendigt. Vi prøver at eksekvere andre løsninger, så hurtigt vi kan, så vi kan skrue ned for den her opnormering så hurtigt som muligt, men jeg kan ikke komme det nærmere lige nu," siger Jesper Christensen.