Her er jeres forslag: Sådan får vi flere sosu’er

Efter en artikel om mangel på sosu-personale i kommunerne, kom der på Facebook mange bud på, hvad der skal til for at tiltrække nye kræfter.

De ansatte i ældreplejen ved godt, hvad de mener har betydning for at kunne tiltrække nye ansatte: bedre normeringer, mere anerkendelse, højere løn og bedre ledelse.

24. januar 2018

Fagbladet FOAs facebookside er det væltet ind med gode bud på, hvad der skal til for at kunne tiltrække nye kræfter til ældreplejen. Kommentarerne er kommet i kølvandet på en artikel om, at der er massiv mangel på social- og sundhedspersonale i kommunerne.

Læs også: Kommunerne skriger på sosu’er

Anette Dencker skriver det helt enkelt:

”Mere tid til borgerne. God personalepleje. Synlig og nærværende leder. Faglært personale. Bedre normering. Bedre løn. Fuld løn til elever over 25 år.”

En anden, der har skrevet, er Helle Skougaard. Hun hæfter sig ved omdømmet:

”Respekt og anerkendelse af det arbejde vi gør plus en løn, der får en til at føle, at man rent faktisk bliver anerkendt.”

Brug for bedre omdømme
Ditte Ingemann skriver:

”Ikke flere nedskæringer, bedre arbejdsvilkår, højere løn og et bedre billede til andre faggrupper af, hvad vi egentlig laver.. Så meget mere end den personlige hygiejne. Men også en forståelse for, hvor fysisk hårdt, det er og vi ikke kan arbejde, til vi bliver 70 år, kroppen nedslides... 16 år i faget har nedslidt dele af mig.”

Ulla Damgaard Konradsen er social- og sundhedsassistent på et plejecenter i Billund. Hun tror blandt andet, at personalegoder ville have betydning:

”Nærværende ledelse med personlige samtaler hver måned. Et stort fastholdelsestillæg til dygtige medarbejder, da der bliver stor konkurrence om dem. Mange personalefordele i byen hvor arbejdsstedet er for eksempel fri svømmehal, procenter i butikker og restauranter. Julegaver som vælges ud fra side på nettet.”

Læs også: Kommunerne vil give sosu’er mere i løn

Prøv med personalegoder
Også Heidi Gammelgaard Larsen savner den erkendtlighed, der blandt andet ligger i en julegave.

”Bedre personalepleje i form af frugtordning, frokostordning, en julegave til personalet, og en betalt julefrokost.”

Rikke Agner er snart færdig som social- og sundhedshjælper. Hun skriver:

”Jeg har ikke valgt jobbet for lønnen, men fordi jeg synes, det er et fantastisk job! Jeg drømmer ikke om en højere løn, men mere tid/flere hænder ville gøre det meget mere attraktivt. Vi render ofte stærkt (mere end hvad der nok er sundt engang imellem), og det tænker jeg kan være medvirkende til at nogen ikke ønsker jobbet,” skriver hun.

KL: Vi skal sammen tale faget op
Thomas Adelskov er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening. Og han har stor forståelse for de ting, medarbejderne efterspørger:

”Vi har en fælles opgave i at få faget talt op og få fortalt om, hvor god og vigtig en uddannelse det er. Det handler ikke kun om, at man hjælper de de ældre med at komme på toilettet og skifte ble, det handler om, at man er frontmedarbejder og blandt de fremmeste til at hjælpe vores allersvageste borgere,” siger Thomas Adelskov.

”Vi kan jo konstatere, at de borgere, der er i kontakt med ældreplejen er ganske godt tilfredse og glade for den ydelse, der bliver leveret og roser medarbejdernes indsats,” siger han.

Han anerkender også, at det er en ledelsesopgave at sikre, at medarbejderne får en dagligdag, hvor de bruger deres faglighed, selvom der er travlt.

”Og så er det klart, det anerkender vi også, at løn betyder noget. I konkurrence med andre faggrupper betyder løn noget. Men det betyder også noget, at man oplever, at det er et fagområde med rigtig høj faglighed. Og det er vores opfattelse, at det er det,” siger Thomas Adelskov.

Deltag i debatten her.