Region Sjælland må gerne tvinge portører i uddannelse
Det var ikke i strid med overenskomsten, da Region Sjælland i foråret tvang portører i uddannelse som serviceassistenter. Det har Arbejdsretten afgjort.
Af
Mette Boysen
18. januar 2018
34-årige Jacob Stæchmann er portør på Nykøbing Falster Sygehus. Lidt endnu i hvert fald. For Region Sjælland fik onsdag Arbejdsrettens ord for, at den gerne må tvinge portører i uddannelse som serviceassistenter.
”Det sætter mig i en ny situation, og jeg overvejer lige nu, om jeg skal søge nye veje, eller om jeg skal bide i det sure æble,” siger Jacob Stæchmann.
Hvis Jacob Stæchmann vælger at tage uddannelsen, får han ikke de tillæg, han normalt får som portør med både aften- og nattevagter, og derfor går han i gennemsnit 5.000 kroner ned i løn hver måned under uddannelsen, som for hans vedkommende kommer til at vare 10 måneder.
”Det er skræmmende, at man i dagens Danmark skal kigge sig over skulderen, før man vælger arbejdsplads. Gad vide, hvornår den næste arbejdsgruppe dømmes til at lave noget, de ikke er uddannede til,” spørger Jacob Stæchmann.
Læs også: Jacob tvunget til uddannelse: Så mange penge mister han
Noget af en mavepusterDommen overrasker tillidsmand for portørerne på Slagelse Sygehus, Jens Dahl. Her er seks portører varslet i uddannelse.
”Det var noget af en mavepuster til os alle. Og jeg frygter, at det får folk til at søge væk. Efter at have været her i 40 år, er det svært at se på, at det hele er ved at falde fra hinanden,” siger han.
I dommen fra Arbejdsretten står der, at Arbejdsretten vurderer, at Region Sjælland med sin fremgangsmåde herunder varslingen ikke har misbrugt sin ledelsesret.
Region Sjælland: Det handler om den videre proces
Heino Knudsen er som formand i Region Sjælland glad for Arbejdsrettens afgørelse, men siger:
”Når det er sagt, har jeg det sådan, at i en afgørelse som denne, handler det ikke om at vinde eller tabe men om, hvordan vi allerbedst kommer videre. Og jeg har tidligere haft dialog med portørerne, og vi skal fortsat have en dialog om den videre proces. Jeg er glad for, at jeg har møde i kalenderen både med FOA og med 3F,” siger Heino Knudsen.
- Siger du dermed, at de her personer ikke vil blive tvunget i uddannelse?
”Nej, det jeg siger er, at serviceassistentkonceptet er sat i søen, besluttet af det tidligere regionsråd. For mig handler det om, at det ikke bliver for eller imod serviceassistentuddannelsen, men hvordan vi bedst kommer videre med det her koncept i fællesskab,” siger Heino Knudsen til Fagbladet FOA.
FOA overvejer Ombudsmanden
Forbundsformand i FOA Dennis Kristensen holder fast i at Region Sjælland er på kant med ledelsesloven:
”Man har placeret vores medlemmer i et sort hul, hvor de, hvis de accepterer ledelsens ultimatum, ikke ved, hvad de skal lave i fremtiden, og hvor det eneste de ved, er, at de kommer til at miste penge, i hvert fald i en periode. Det er klart urimeligt,” siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.
”Man kan ikke bare lave en tilfældig regel, og så derefter fyre folk i store flokke. Derfor mener vi også, at vi har både pligt og god grund til at gå videre med sagen, måske til Ombudsmanden. Det sætter vi nu vores jurister til at kigge på,” siger Dennis Kristensen.