Susanne blev fyret efter kommentar på Facebook

Susanne Nielsen blev fyret efter et opslag på Facebook, som hendes chefer læste ind i en forkert kontekst, fortæller hun til Fagbladet FOA. Simon Jeppesen

Susanne Nielsen skrev en opdatering på Facebook, som hendes ledelse opfattede som chikane. Kort efter blev hun fyret.

14. februar 2018

En enkelt Facebook-kommentar, som cheferne ifølge social- og sundhedsassistent Susanne Nielsen tolkede forkert, betød, at hun blev fyret.

I en Facebook-opdatering skrev hun ‘sejren er vor’ sammen med et billede af nabo-ejendommen. Opdateringen kom samme dag, som en leder, som Susanne havde haft en langvarig konflikt med, stoppede. Ledelsen opfattede derfor hendes kommentar som en stikpille til den afgående leder.

“Jeg blev derfor indkaldt til samtale, hvor jeg fortalte dem, at naboejendommen skulle sælges. Nogle købere ville gerne bruge den til en børnehave, men det blev stoppet. Derfor skrev jeg ‘sejren er vor’,” siger hun om sit Facebook-opslag.

Læs også: Trods klare regler: Uenighed om ytringsfrihed på Facebook

 Mobbet
Da Susanne skrev opdateringen på Facebook, var hun sygemeldt. Af dokumenter fra Susannes praktiserende læge fremgår det, at den i dag 60-årige social og sundhedsassistent dengang var hårdt psykisk belastet, efter hun havde følt sig mobbet af ledelsen.

Læs også: FOA-formand til Borgen: Privatansattes ytringsfrihed skal sikres

Mobningen begyndte, efter Susanne krævede et overenskomstbestemt tillæg, da hun blev ringet op en lørdag aften og bedt om at forholde sig til et fagligt spørgsmål. 

Det var lederen ifølge Susanne blevet sur over. Konflikten blev yderligere optrappet af, at Susanne efterfølgende ytrede sig kritisk om arbejdsforholdene, da en kollega blev forsøgt kvalt af en psykisk syg beboer.

“Herefter begyndte min leder at mobbe mig. Hun undlod at hilse på mig, når jeg gik forbi hende, og hun talte nedladende til mig foran kollegaer. Til sidst kunne jeg ikke klare det og gik psykisk ned og måtte sygemelde mig,” siger Susanne.
 

Fik ekstra løn

Størstedelen af sosu-personalet følte sig ligesom Susanne udsat for en hetz. På grund af konflikten mellem ledelsen og de ansatte gik lokalafdelingen FOA Mariagerfjord ind i sagen.

Læs også: Kend din ret: 7 råd om ytringsfrihed på jobbet

De to ledere, der var kilden til konflikten, er i dag stoppet. FOA Mariagerfjord tog også Susannes afskedigelsessag op og sikrede hende tre måneders ekstra løn for en usaglig fyring efter hendes ytring på Facebook, der kom oveni hendes opsigelsesvarsel på fem måneder.

Når Susanne Nielsen tænker tilbage på sommeren 2016, kommer hun til at tænke på en af de største nedture i sit arbejdsliv.

“Jeg havde på det tidspunkt haft otte gode år på Visborggaard. Jeg var derfor overbevist om, at jeg skulle slutte mit arbejdsliv her. Jeg er derfor ked af fyringen. Heldigvis fik jeg opbakning af kollegaerne og er kommet videre til en ny god arbejdsplads i dag,” fortæller Susanne.

Læs også: FOA: Kommune krænker ansattes ytringsfrihed

Hun har stadig svært ved at forstå, hvordan en – ifølge hende – uskyldig ytring på Facebook først blev tolket ind i en forkert kontekst og derefter udløste en fyreseddel.

Fagbladet FOA har kontaktet Region Nordjylland, der driver Visborggaard. De ønsker ikke at udtale sig i pressen om en personalesag.