Daginstitution får økovarer fra naboerne

Børnene vil gerne hjælpe med at ordne grønsager, når husassistent Pia Koch Klagenberg (th.), køkkenleder Marie Renvald og køkkenassistent Helle Zelasny (tv.) laver mad. Der skal skrælles masser af grøntsager hver dag til de 156 børn. Jørgen True

Skjoldungerne i Lejre får økologiske råvarer fra avlere i nabolaget.

11. januar 2018

Børn og voksne i Børnehuset Skjoldungerne får somme tider lov til at se deres kyllinger, inden de bliver sendt til slagteriet – for senere at vende tilbage til køkkenet i grydeklar tilstand. Den store daginstitution i Lejre Kommune prioriterer nemlig at købe flest mulige varer lokalt. 

Og den økologiske kyllingeproducent bor lige i nærheden. 

“Det giver mulighed for, at pædagoger kan tage en gruppe børn med over og kigge på de kyllinger, vi senere skal spise,” forklarer husassistent Pia Koch Klagenberg, en af institutionens tre køkkenmedarbejdere.

Prioriterer det lokale

Frugt og grønt er også fra en lokal avler, og det er grunden til, at Skjoldungerne ikke har det økologiske spisemærke i guld, forklarer køkkenleder Marie Renvald. 

“Dokumentationen er mere tidskrævende, når vi handler direkte hos lokale. Vi foretrækker de lokale råvarer i stedet for mærket,” siger hun og tilføjer, at institutionens økologiprocent ligger på over 95 procent, og at det er fint i overensstemmelse med kommunens politik. 

Gulerødder, tomater, kål, hindbær og mange andre varer fra den lokale landmand betyder også, at maden følger årstiderne, selvom de naturligvis også køber varer andre steder. Det gælder for eksempel svine- og oksekød. 

I perioder har institutionen egne høns, der spiser de grøntsagsrester, som ikke kan bruges. Det betyder, at børnene kan få helt friske æg og opleve dramaet, når hanekyllinger skal slagtes og koges til suppe. 

Værktøj – ikke legetøj 

Skjoldungerne er ved at få bygget helt nyt køkken. Når det er færdigt, skal det gamle bruges pædagogisk, så de 156 børn i større omfang end nu kan prøve at lave mad. 

“Det glæder vi os til, for det er skønt at lave mad med børn,” siger pædagog Bitten Hershøj. 

“Når de skræller gulerødder, skal de bruges til noget, og de lærer, at en kniv er et værktøj – ikke legetøj,” siger hun.