Ny bog: Madlavning bevarer livsglæden hos demente

Inddrag demente borgere i madlavningen. Det fastholder identitet og giver følelsen af at være værdifuld, konkluderer forfattere til guidebog.
06. december 2017
Madlavning er en vigtig aktivitet for mange demente borgere. Det er livsbekræftende og identitetsbevarende for mennesker, der har været vant til at lave mad. Det er budskabet fra tre undervisere på VIA University College i Aarhus.
Læs også: Bagedag på plejehjem giver demente succesoplevelser
De har ud fra brugerorienteret forskning skrevet en ny guidebog til madlavning med demente borgere. Bogen er endnu ikke udgivet, men kommer til at indeholde metoder, gode råd og opskrifter.“Madlavning skaber minder og oplevelsen af fællesskab. Det giver følelsen af stadig at være værdifuld,” siger Hanne Lindberg Nejsum, der er en af tre forfattere bag bogen og ergoterapeut. De to andre forfattere har ernæringsmæssig baggrund.
Madlavning er en proces, der tager tid, men den er livsbekræftende og identitetsbevarende for den, der har lavet mad et helt liv"
Mette K. Iversen, forfatter til bogen "Madlavning og mennesker med demens".
Hjælper småtspisende
En del demensramte er småtspisende. Det kan inddragelse i madlavning hjælpe til at ændre, er erfaringen fra underviserne bag projektet.
“En del demensramte taber sig. Fælles madlavning kan stimulere sanserne og give appetit. Vi oplever, at madlavning er en vigtig del af samværet med mennesker med demens,” siger cand. scient. Trine Vase Bendtsen, der er medforfatter til bogen.
“Madlavning er en proces, der tager tid, men den er livsbekræftende og identitetsbevarende for den, der har lavet mad et helt liv,” supplerer bogens tredje forfatter Mette K. Iversen.
Forfatterne har indsamlet erfaringer blandt social- og sundhedsmedarbejdere og observeret madlavning med demente borgere i dagcentre, plejecentre og i private hjem. Efterfølgende er bogens teorier og opskrifter testet på dagcentre inden udgivelsen.