Deltidsansatte går glip af ekstra timer

Social- og sundhedshjælper Susanne Mathiesen arbejder på deltid. Hun er 62 år og det er nu efterlønnen skal sikres. Derfor er hun nødt til at tage vikartimer for at forbedre sin situation. Det oplever hun som stressende. Niels Åge Skovbo

Kommunerne overholder ikke en aftale om at tilbyde ledige  timer til deltidsansatte, lyder meldingen fra FOA.

28. november 2017

Deltidsansatte får langt fra altid tilbudt flere timer, selvom de har krav på det ifølge en aftale, som trådte i kraft i 2008. Det oplever flere ansatte i FOA. En af dem er Sascha Madsen, som er projektansvarlig for FOA Ungdoms kampagne ‘#FuldtidJaTak’. 

Læs også: 3 skarpe til KL om tvungen deltid

Hun er jævnligt i dialog med unge FOA-medlemmer, som gerne vil arbejde flere timer. 

“Jeg tror, at lederne på arbejdspladserne prøver at holde lidt igen, fordi det er nemmere at have mange deltidsansatte,” siger hun. 

Når en medarbejder stopper, har arbejdsgiveren ellers pligt til at tilbyde de ledige timer til ansatte på deltid, før en ny stilling slås op. Det fastslår aftaler med kommunerne og regionerne på baggrund af trepartsaftalerne i 2007. 

Læs også: Susanne på deltid: Spænder ben for efterlønnen

I FOA Skive oplever formanden, Patrick Olesen, også, at deltidsansatte bliver forbigået. Og det ærgrer ham.

“Det får økonomiske konsekvenser, for ansættelser på deltid gør det svært at optjene retten til supplerende dagpenge og giver ringere pension,” siger han.

Hver femte vil op i tid

At deltidsansatte ikke altid tilbydes ledige timer bekræftes af en undersøgelse, som FOA foretog i 2016 blandt medlemmer i job. Blandt de tillidsrepræsentanter, der har oplevet, at timer blev ledige, har godt hver tredje svaret, at deltidsansatte aldrig eller kun sjældent tilbydes de ledige timer.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Resultatet er, at mange medlemmer er fanget i deltidsstillinger. Sascha Madsen opfordrer alle, der oplever problemet, til at søge vejledning hos deres FOA-afdeling.

Susanne Mathiesen er en af de social- og sundhedshjælpere, som må nøjes med et deltidsjob, selv om det går ud over hendes muligheder for at få den høje efterlønssats.

Læs også: Susanne på deltid: Spænder ben for efterlønnen