Sosu'er bliver hverdagsguider: Sådan styrker de den faglige stolthed

Kirsten Nissen og Rikke Pagh er to af de 100 nyuddannede hverdagsguider i Horsens Kommune. De skal guide til god stemning, arbejdsglæde og faglig stolthed. Lars Aarøe

Hverdagsguider i Horsens Kommune skaber anerkendelse for sosu-medarbejdernes indsats på ældreområdet.

30. januar 2018

FOA og Horsens Kommune har sammen uddannet 100 hverdagsguider blandt kommunens social- og sundhedsmedarbejdere. Guiderne har deltaget i et todages kursus og er trænet i at spotte og italesætte gode historier og sætte fokus på det, der lykkes i hverdagen. 

Læs også: Sådan vender sosu'er stemningen på jobbet

Samtidig er de trænet i at tænke i løsninger og muligheder. Formålet er at styrke den faglige stolthed og skabe anerkendelse og arbejdsglæde blandt social- og sundhedsmedarbejderne.

Taler det positive op

Hverdagsguiderne skal være katalysatorer for at vende en kultur, hvor der ofte bliver fokuseret på det negative. Ikke kun i medierne, men også blandt medarbejderne selv.

“Vi taler meget om det negative og problematiske på ældreområdet. Der kan let opstå en kultur, hvor man taler hinanden ned i stedet for at give klap på skulderen og rose alle de opgaver, medarbejderne løser godt,” siger Lone Dybdal, afdelingsformand FOA Horsens.

Vi skal lyse på de ting, der lykkes.

Rikke Pagh, hverdagsguide, sosu-assistent.

I første omgang blev der uddannet 50 hverdagsguider, en for hver arbejdsenhed inden for hjemmeplejen og plejecentrene, men tallet blev siden fordoblet. 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

“Vi fik begejstrede evalueringer fra uddannelsen og valgte at udvide til det dobbelte. Nu er der to hverdagsguider på hver afdeling,” siger Lone Dybdal og tilføjer:

“Det handler ikke bare om at være positiv. Vi skal anerkende den gode indsats og ikke lade det negative tage overhånd.”