Sosu'er lærer kampkunst for at forebygge konflikter

Se i videoen, hvordan de ansatte bliver trænet i aikido for bedre at kunne forebygge konflikter. Andreas Hemme og Johnny Frederiksen

På bostedet Pedersvænge i Køge er medarbejderne blevet undervist i aikido for bedre at kunne forebygge konflikter.

08. november 2017

“Da jeg hørte, at vi skulle undervises i aikido, tænkte jeg først, at det lød lidt karate-agtigt. Jeg fandt heldigvis hurtigt ud af, at det ikke var selvforsvar, vi skulle undervises i,” fortæller social- og sundhedsassistent Lisbeth Nielsen. 

Hun arbejder på det socialpsykiatriske bosted Pedersvænge i Køge, hvor medarbejderne har været på kursus i konfliktforebyggelse og – håndtering, inspireret af principperne fra kampkunsten aikido. Det har hjulpet Lisbeth til at skabe en større forståelse mellem hende selv og borgerne.

“Vi er blevet bedre til at lytte, og vi undgår de store konflikter. Vi har lært at arbejde meget med vores kropssprog, og hvordan man agerer over for borgerne, så de føler sig hørt,” fortæller hun. 

Bedre til at stoppe op

Lisbeth fortæller, at hun selv og hendes kolleger er blevet bedre til at stoppe op og være mere lyttende over for borgerne i den seneste tid, efter at de har været på kurset.

“Vi havde en borger, der kom med rigtig mange klager. Men nu, hvor vi har fået en anden måde at agere over for hende på, så er antallet af klager blevet minimeret, fordi hun føler sig forstået. Nu er det også mere tydeligt, at klagerne ikke altid er det hun mener, men at der ligger noget andet bag,” siger hun.  

En gevinst for alle

Derfor kan de på Pedersvænge nu fokusere mere af deres tid på at arbejde med borgerne om de problemstillinger, der faktisk betyder noget. 

“I en travl hverdag, kan jeg godt med det ene ben være på vej hen til den næste opgave, og derfor ikke helt høre, hvad borgeren egentlig mener, hvis de er frustrerede,” fortæller Lisbeth.

Men nu er hun blevet bedre til at tage tiden trods travlheden til at skabe en forståelse mellem hende selv og borgeren.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

“Jeg kan bedre arbejde med mit kropssprog og min kommunikation nu. Så selvom den virkelighed en borger har ikke nødvendigvis stemmer overens med min egen, kan jeg nu bedre vise anerkendelse for, at den er der. Så falder borgerne nemmere til ro, og det giver i sidste ende bedre tid til andre opgaver,” siger hun. 

Hun vil derfor betegne kurset som en gevinst for både borgerne og medarbejderne.

“Det har helt klart været en succes! Det tror jeg også beboerne synes. Jeg tror, at de kan mærke en stor forskel, efter at vi har været på kurset,” fortæller Lisbeth.