Så let kan du lave salat med havtorn

Havtorn. Helle Ditlevsen, der er køkkenmedarbejder på IBC, Innovationsfabrikken i Kolding, anvender det syrlige, vitaminrige bær, i både salater, syltetøj og til fisk.  Niels Åge Skovbo

Hver sensommer er havtorn et farverigt indslag til salat eller fisk i kantinen på IBC, Innovationsfabrikken Kolding. Køkkenmedarbejder Helle Ditlevsen kan godt lide det orange, syrlige bær, der er blevet populært med Nyt Nordisk Køkken. Hun bruger havtorn til både salater, fisk og syltetøj. 

04. oktober 2017

Helle Ditlevsen har selv været med til at indrette køkkenet. En del af IBC holder nemlig til i den gamle Gori fabrik, hvor hun arbejdede i 10 år som industrilaborant. I dag er den uddannelsessted for op til 800 voksne kursister, der enten er i gang med en handelsuddannelse eller videreuddanner sig på lederkurser.

Kursisterne har meget forskellig madsmag. Lige fra store mænd, der foretrækker kød og kartofler, til unge kvinder, der uddanner sig til butiksarbejde og helst kun spiser sunde salater. Helle og hendes kolleger kan levere det hele til buffeten.

En stor del af maden er økologisk, og råvarer hentes tit i skolens store have. Det gælder blandt andet bær og æbler. Men selvom havtorn vokser i nærheden, plukker køkkenpersonalet dem ikke selv. Med de lange, stride torne er de for besværlige, så bærrene købes frosne. Vil man høste havtorn selv, er et godt trick at klippe hele grene med bær af, putte dem i en pose og lægge dem i fryseren en halv time. Så kan de frosne bær nemt bankes af grenene.