Brandvæsen skal måske privatiseres

28 millioner kroner. Så meget har Hovedstadens Beredskab sparet i forbindelse med beredskabsreformen. Alligevel skal der nu indhentes tilbud på brandtjenesten fra private virksomheder. Colourbox

Københavnske brandmænd kan komme på private hænder. Ren gambling mener tillidsmand. 

28. september 2017

Bestyrelsen i Hovedstadens Beredskab vil indhente tilbud på brandtjenesten fra private virksomheder, for at se om en privat udbyder kan stå for driften. Men det er en dårlig idé, mener Thomas Brücker, der er formand for FOA Brand og Redning.

“Alle politikere roser Hovedstadens Beredskab og dets kvaliteter, derfor giver det ingen mening, at man vil gamble med det med en markedsafprøvning,” siger han.

Læs også: Brandmand siger stop: Forkert at tjene på ulykker

Hovedstadens Beredskab har ifølge årsberetningen fra 2016 allerede indfriet de krav til besparelser, der blev pålagt i forbindelse med beredskabsreformen. Derfor undrer det Thomas Brücker, at bestyrelsen vil undersøge mulighederne for en udlicitering.

“Det er jo en spareøvelse. Vi sparede 28 millioner kroner i forbindelse med den nye struktur, så jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi skal give flere penge til kommunerne og staten,” siger Thomas Brücker.

Jeg tror ikke på, at presset på os for at effektivisere stopper.

Helle Adelborg (S), formand for Hovedstadens Beredskab

Kommuner presset af staten

Formanden for Hovedstadens Beredskab Helle Adelborg (S), der også er borgmester i Hvidovre Kommune, henviser til, at kommunerne bliver nødt til at se alt efter i sømmene på grund af de sparekrav, der hele tiden kommer fra staten.

“Alle kommuner er under pres økonomisk, og min opgave som formand er at sikre, at vi får den bedst mulige kvalitet til billigst mulige økonomi,” siger hun og tilføjer: “Jeg tror ikke på, at presset på os for at effektivisere stopper”.