4 fede råd: Sådan slipper du af med feriedellerne

Man kan vinde meget på helbredskontoen ved at gøre stilletiden bare lidt mere aktiv, lyder et af rådene fra slankeekspert Jerk W. Langer. Colourbox

Mange kommer hjem fra ferien med et par kilo ekstra på sidebenene som souvenir. Her kan du få nogle gode råd fra slankeekspert Jerk W. Langer, om hvordan du slipper af med dem. 

16. august 2017

Når man kommer tilbage til hverdagens travlhed igen efter en god ferie, så kan det være svært at finde tid til at smide de ekstra kilo, man måske har taget på. Men her kan du læse læge Jerk W. Langers gode råd til, hvordan du får en sundere hverdag, uden at du skal slide dig selv op på løbebåndet.
 

1: Feriekiloene ordner sig selv

Først har Jerk W. Langer nogle beroligende ord, hvis det forholder sig sådan, at man har fået lidt ekstra på sidebenene i ferien. 
 
”Heldigvis taber vi ofte de ekstra feriekilo igen ganske automatisk, når vi vender tilbage til dagligdagen, fordi vi giver afkald på feriedagens ekstra glas rødvin, is, og dasen i liggestolen. Så set gennem lægens briller, så er der intet galt i et par feriekilo, der er opstået i kølvandet på afstressning, opladning, glæde og hygge, der på andre fronter er sundt for helbredet,” siger Jerk W. Langer, der holder foredrag om sundhed på arbejdspladser.
 

2: Gør stilletid mere aktiv

Selvom mange af FOAs medlemmer har et aktivt arbejde, kan man i løbet af en dag alligevel ende med at sidde meget ned. En undersøgelse har vist, at plejemedarbejdere i gennemsnit sidder ned 2,7 timer på jobbet og 5,1 timer i fritiden om dagen. 
 
Man kan derfor vinde rigtig meget på helbredskontoen, ved at gøre stilletiden mere aktiv.
 
”Væn hjernen til altid at vælge den løsning, der kræver bevægelse og tvinger dig ud af stolen og sofaen mange gange i løbet af dagen. Hvert eneste sekund, som du ikke tilbringer siddende, er godt givet ud,” fortæller Jerk W. Langer.
 
Du kan se nogle forslag til, hvordan du kan gøre det, i bunden af artiklen.
 

3: Lad være med at konkurrere med hinanden

Hvis man er flere på sin arbejdsplads, som begiver sig ud i et projekt med at få en sundere hverdag, skal man passe på med, at det ikke bliver til en konkurrence.
 
”Den fælde, som man ikke bør falde i, er at konkurrere om, hvem der er stærkest, slankest, eller hvad det nu kan være. Spejl ikke dig selv i dine kolleger, men i dig selv. Tænk: Hvor var jeg vægtmæssigt for seks uger siden, og hvor er jeg i dag? Det er din eneste succesparameter,” siger Jerk W. Langer. 
 
Når det så er sagt, er det dog stadig en god idé at støtte hinanden. 
 
”Det er alle tiders at hjælpe og støtte hinanden på arbejdspladsen. Når én begynder at spise mere sundt, drypper det hurtigt over, så andre følger trop. Og snart er de sundere spisevaner det normale, hvor det i starten var lidt mærkeligt. Det samme gælder med bevægelse,” fortæller Jerk W. Langer. 
 

4: Lav rigtig mad

Man kan dårligt snakke om at leve sundere, uden også at snakke om ens kostvaner. Her har Jerk W. Langer også nogle gode råd.
 
”Du skal lave rigtig mad. Står du med råvarerne i køkkenet blot 3-4 dage om ugen, kan din mad ikke undgå at blive sundere og mindre kaloriefyldt, fordi du dropper færdigretter og halvfabrikata,” siger han. 
 
De ting man ikke indtager, betyder nemlig rigtig meget. 
 
”Hemmeligheden er i høj grad, at du først og fremmest taber dig på grund af alt det, du ikke længere spiser, såsom hvidt brød, forarbejdede fødevarer, junkfood, alkohol, slik, kager og andet sukkerholdigt,” fortæller Jerk W. Langer.
 
Du kan læse flere forslag til, hvordan du klare kosten nederst i artiklen.