Gode råd fra 'Rigtige mænd': Fedt liv uden kaloriebomber

"Rigtige mænd" ved det grønne bord. "Hammer" (tv.) og "Krabbe" klar til sund morgenmad sammen med Fødevarestyrelsens Else Molander (th.) Pelle Rink

To af de "Rigtige mænd" fra DR-programmet om kost og motion lider ingen afsavn, selv om hverdagen ikke længere byder på pizza, pølser og pomfritter.

18. juni 2017

Hvordan kommer man fra et liv med fed mad, slik og kager i spandevis til et liv med masser af grønt og litervis af frisk vand fra hanen?

Ved at gå i kloster vil mange sikkert mene.

Men man behøver ikke være frelst for at kaste sig ud i sunde ændringer af sin livsstil. Det fortalte to af de ”rigtige mænd” fra DRs programmer om store mænds kampe med kiloene ved et arrangement på Folkemødet, som FOA og 3F stod for.

Jan Lund Hammer, kaldet ”Hammer” og Thomas Krabbenhøft, med kælenavnet ”Krabbe” berettede i et interview med tv-værten Abdel Aziz Mahmoud om, hvordan man foretager drastiske ændringer af sin kost – og bliver glad for det.

”Det er hele sindet, der skal laves om. Men netop derfor skal ændringer ske i ens eget tempo, så de stille og roligt kommer til at sidde på rygraden,” sagde ”Krabbe”.

Svært at komme i gang

Han har oplevet stabilt vægttab efter mange år med ”elevator”-vægt, da han gik fra pizza, pølser og kager til sund kost og motion.

Han oplever også, at han kan ”køre hele dagen i stabilt leje” i stedet for de mentale og kropslige op- og nedture, han var vant til.

Og han føler ikke, at han går glip af noget.

”Jeg kan stadigvæk spise godt, og jeg holder mig ikke tilbage ved fødselsdage og fester,” sagde ”Krabbe”, der dog gerne indrømmer, at det kan være svært at komme ud af starthullerne.

”Det tager vel 14 dage at komme ud af sukkerafhængighed, og man har jo abstinenser som en junkie.”

Bedre end slankekur

Den nye livsstil skal også lige afstemmes med kollegerne, har skraldemanden ”Hammer” erfaret.

”Min kollega på skraldeturen blev lidt sur, vi plejede jo at drikke cola, og nu var vi ved at drukne i vand. Jeg drikker et par liter om dagen.”

For ”Hammer” har livsstilsændringen haft langt større effekt end en traditionel slankekur.

”Kender I ikke det der med, at man starter om mandagen med kuren, og så står vægten på det samme, når man vejer sig torsdag. Så slutter det jo.”

Plads til alting

Den erfaring kunne Else Molander, chef for Ernæringsenheden i Fødevarestyrelsen, bakke op om, da hun blev inddraget i snakken.

”Slankekure er noget, Fanden har skabt i vrede. De får bare kroppen til at gå i forsvarsposition, og man ender med at få nogle ekstra kilo på i stedet for at tabe dem,” sagde hun.

Hun anbefalede Fødevarestyrelsens 10 gode kostråd, men konkluderede udogmatisk:

”Det vigtigste er, at man spiser varieret og er fysisk aktiv. Der er plads til alting – bare ikke altid.”