Børn har færre konflikter i skoven

“Naturens lyde dæmper automatisk de vilde børn, og børn, der aldrig løber, giver sig til det i skoven,” siger børneergoterapeut Pernille Hede.  Jørgen True

Både de udfarende og stille børn har glæde af skovens plads, variation og forandring. Det viser ny forskning.

07. juni 2017

Skoven gør børn godt. Det ved vi, når vi ser henrykte børn med røde kinder trille ned af en skrænt. Inger Lerstrup er forsker ved Landskabsarkitektur og Planlægning på Københavns Universitet, og hun har undersøgt, hvad det er ved skoven, som børn i børnehavealderen har glæde af.

“Skoven passer til alle børn. Både til piger og drenge, store og små, udfarende og stille. Men også til de særligt sensitive og dem med motoriske og sociale vanskeligheder. Det pædagogiske personale oplever generelt, at der er få konflikter i skoven,” siger Inger Lerstrup.

Læs også: Disse 5 lege skaber ro

Når alle trives i skoven, hænger det sammen med, at der altid er noget nyt at undersøge.

“Årstidernes skiften sørger for variation. Pladsen gør det muligt at få fred et sted og holde pause, og samtidig er der masser at gå på opdagelse i,” siger Inger Lerstrup. 

Dæmper de vilde

Børneergoterapeut Pernille Hede er efter ni års erfaring med børnehavebørn på skovture også overbevist om, at fordi børn hviler bedre i sig selv og bliver tilpas udfordret, når de er i naturen, får de færre konflikter.

“Naturens lyde dæmper automatisk de vilde børn, og børn, der aldrig løber, giver sig til det i skoven,” siger hun.

Pernille Hede oplever, at børnenes erfaringer fra skoven smitter af på dagligdagen.

“Når rolige lege bliver en naturlig ramme for børn at være i, overføres det til børnenes daglige rutiner. Det er afgørende, at der er plads til de høje lyde og vildskab og helt stille stunder, og her har naturen meget at byde på,” siger Pernille Hede.