Praktiserende læge: Sosu’erne drager omsorg for patienten
Mere end 300 social- og sundhedsassistenter arbejder i en lægepraksis, viser nye tal. De skaber omsorg for patienterne, siger praktiserende læge.
Af
Mette Boysen
18. maj 2017
En ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) viser, at 312 social- og sundhedsassistenter, svarende til 249 fuldtidsstillinger, er ansat hos landets praktiserende læger.
Og det giver god mening, siger formanden for PLO, Christian Freitag, der selv har haft en sosu-assistent ansat i sin praksis:
”Helt banalt så er de vant til patientkontakt, så de har ingen barrierer i forhold til at håndtere patienter. Det er ofte praktisk anlagte mennesker, og det har vi brug for i almen praksis,” siger Christian Freitag.
En tendens, der vil fortsætte
Der er ikke tidligere lavet en opgørelse over antallet af sosu-assistenter i praksis, så det er ikke til at sige, om tallet har været stigende. Det fornemmer Christian Freitag dog, at det har været:
”Der er ingen tvivl om, at med de sygeplejerske-lønninger, der kom i slutningen af 00’erne, og siden økonomiloftet (der satte begrænsning for, hvor meget praktiserende læger må tjene, red.) blev vores drift truet på omkostningerne, og det medførte, at der kom en større variation i vores forbrug af personale. Tidligere ansatte man pr. automatik en sygeplejerske. Nu har man set sig lidt om for at se, hvordan man ellers kan dække funktionerne,” siger Christian Freitag.
Han tror, at vi vil blive ved med at se, at sosu-assistenter får ansættelse i praksis:
”Hvis vi får en overenskomst med økonomi til flere ansatte, vil vi helt automatisk se flere sosu’ere, det er jeg slet ikke i tvivl om. Det betyder ikke, at vi ikke vil ansætte sygeplejersker, men vi kommer til at se mange forskellige grupper af hjælpepersonale i almen praksis,” siger Christian Freitag.
Sosu’erne sikrer omsorg
For praktiserende læge Berit Lavik i Rødovre Lægehus, giver det rigtig god mening både at have sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter ansat i praksis. For de løser forskellige opgaver, men begge grupper bidrager til et rigtig godt samarbejde.
Lige nu har hun fem social- og sundhedsassistenter ansat og seks sygeplejerser i praksis og helt overordnet er de med til at skabe tid til og omsorg for patienten.
”Vi har ansat dem for at skabe mere tid til patienterne. De kender kronikerne, de tager imod dem, og de har tiden til dem. Vi arbejder med et højt serviceniveau, og sosu’erne er med til at sikre omsorg for patienten,” siger Berit Lavik.
Sosu’erne har en praktisk indgangsvinkel
Derudover løser sosu’erne en række andre opgave i praksis.
- Hvis det kostede det samme at have en sygeplejerske som en social- og sundhedsassistent ansat, ville du så vælge sygeplejersken?
”Nej, det ville jeg ikke. Sosu’erne har en mere praktisk indgangsvinkel. Jeg er rigtig glad for sygeplejerskerne også, og sammen giver det en god dynamik. Vi har tit en af hver siddende ved telefonen, og det giver et godt teamwork med sosu’enes sunde fornuft og sygeplejerskens faglige indsigt,” siger Berit Lavik.
Sosu’er er oplagte i lægepraksis
Formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, er glad for, at så mange social- og sundhedsassistenter er ansat i almen praksis.
”Social- og sundhedsassistenterne er en oplagt gruppe i lægepraksis. Rent uddannelsesmæssigt har de en bred grundviden om de borgere, der kommer i lægepraksis. Og de kan tage hånd om den enkelte borger qua deres erfaring,” siger Karen Stæhr.
Det var også baggrunden for, at FOA og PLO i sin tid indledte et samarbejde om et uddannelsesprogram, som siden er blevet det mest søgte AMU-kursus.
FOA-overenskomst mangler
”Jeg er glad for, at praktiserende læger ser, at social- og sundhedsassistenter er både kompetente og kvalificerede til at arbejde inden for det her felt,” siger Karen Stæhr.
Det ærgrer hende dog, at langt de fleste social- og sundhedsassistenter, der arbejder i almen praksis, er på HK-overenskomst, fordi der ikke er en overenskomst mellem PLO og FOA.
”Det er ærgerligt, at man ikke anderkender, at social- og sundhedsassistenter, der arbejder i praksis, skal være i FOA. Vi kender deres fag og uddannelsesmuligheder. Og vi er dem, der bedst kan hjælpe dem og støtte dem i den faglige udvikling,” siger Karen Stæhr.