Dagplejer om syge børn: "Det er blevet et hårdt børneliv"

Dagplejer Jannie Lilja Gannon får flere syge børn i dagplejen end før. Hun slår fast, at hun hverken kan eller vil være mor og far for syge børn.  Jørgen True

Dagplejer Jannie Lilja Gannon oplever, at der skal mere og mere til, før børn får lov at være syge i dag. Nu har hun købt et termometer, så forældrene kan retfærdiggøre børns sygedage over for arbejdsgiveren.

18. maj 2017

”Jeg føler, at arbejdet fylder rigtig meget for forældrene. Jeg synes, det er blevet et hårdt børneliv.”

Sådan siger 54-årige Jannie Lilja Gannon, der er vendt tilbage som dagplejer i Rødovre efter en pause fra 2007 til 2012, hvor hun blandt andet arbejdede som social- og sundhedsassistent. 

Men det er ikke den samme hverdag, dagplejen gennem sammenlagt 15 år er kommet tilbage til. 

”Der kommer flere børn, der er sløje og skulle være blevet en ekstra dag hjemme. De har ikke altid feber, men sidder og hænger og har måske ondt i halsen eller hovedet. De kan jo ikke altid sige, hvor det gør ondt, fordi de er så små,” siger Jannie Lilja Gannon.

Læs også: Tre ud af fire ansatte har taget imod syge børn i dagtilbud

Skal bevise, at barnet er sygt
Hun har nu anskaffet sig et termometer, så hun kan overbevise forældrene om, at børnene er syge og skal hentes. 

”I starten havde jeg ikke noget termometer - det synes jeg ikke, der var behov for. Men nu skal der temperatur på, når jeg ringer til forældrene, så det er lovligt at sige på arbejdet: ’Mit barn har over 38, jeg bliver nødt til at hente det’."

Men feber er ingen garanti for, at barnet bliver holdt hjemme. Hun oplever at sende børn hjem med feber, som dukker op næste dag igen i dagplejen og må sendes hjem med feber igen. 

”Problemet er, hvis barnet er sygt og hænger på mig, og det er svært at få forældrene til at komme. Så kan man godt mærke, at det går ud over de andre børn,” siger dagplejeren.

Læs også: Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution

Kan ikke erstatte mor og far
Med sin erfaring i bagagen oplever hun et skred i den måde, børnene er i dagtilbud i dag. Modsat tidligere får de sjældent en fridag sammen med forældrene, og de er flere timer i dagplejen, der har åbent 48 timer om ugen.

”Tidligere blev de børn, der blev afleveret tidligt, også hentet tidligt. Nu bliver de afleveret tidligt og hentet sent,” siger  Jannie Lilja Gannon.

Hun understreger, at hun gør, hvad hun kan for, at børnene har en god dag. Men hun kan ikke give dem den omsorg, syge børn har brug for.

”Uanset hvor god en omsorgsperson jeg er, så kan og vil jeg ikke erstatte mor og far. Jeg gør mit bedste, men mit bedste er bare ikke godt nok, når barnet er sygt. ”

Tillidsrepræsentant: Et større problem i dag

Jannie Lilja Gannon står langt fra alene med problemet, siger Elizabeth Thynov, tillidsrepræsentant for de 73 dagplejerne i Rødovre.

”Det er et emne, vi taler meget mere om nu. For ti år siden var der en anden respekt for, at børene var syge, og man blev hjemme med dem i tre-fire dage. Nu kommer de tilbage efter en-to dage,” siger hun.

Hun understreger, at dagplejerne skal varetage børnenes tarv og ikke tage imod syge børn – også selvom de ikke altid har feber, som er mange forældres definition af sygdom.

”Jeg oplever meget, at forældrene er pressede. Men vi er børnenes advokater og skal holde fast i, at børnene ikke skal være her, når de er syge,” siger tillidsrepræsentanten.