7 råd til at finde dit drømmejob

Gode kontakter og netværk er noget af det allermest afgørende, når du søger job. Colourbox

Fagbladet FOA har samlet de syv bedste råd til at score drømmejobbet.

23. maj 2017

1. Brug dit netværk

Den største chance for at få et nyt job går via andre i branchen. En kop kaffe med gamle kolleger, studievenner og bekendte af bekendte kan derfor vise sig nyttig i din jobjagt. Fortæl dit netværk, at du søger job, så de kan holde øje for dig.

Læs også: Hver tredje vil gerne skifte job

2. Lær at læse annoncer

De fleste annoncer er bygget op over samme skabelon. Typisk skal du være på udkig efter tre ting:

  • Faglige krav: Uddannelse og erfaring.
  • Personlige krav: At du er stabil, selvstændig, engageret eller andet.
  • Andre krav: At du for eksempel taler dansk, har kørekort eller basale it-kundskaber.

Jo mere præcist du kan svare på jobannoncens krav, jo større chance er der for at komme til samtale.

Læs også: Jeanie tog springet: Skiftede job for at få en bedre leder

3. Skriv ansøgninger, der fænger

Du skal vise motivation og engagement. Skriv, hvorfor du vil arbejde lige præcis i denne børnehave eller på dette plejehjem. Det kræver, at du først sætter dig ind i arbejdspladsens værdier, men på den måde sørger du samtidig for en målrettet ansøgning. Husk især, at ansøgningen skal afspejle dig, så hvis du ikke normalt bruger en masse fremmedord, skal du heller ikke gøre det i en ansøgning.

4. Forbered jobsamtalen

  • Kig en liste over de mest almindelige spørgsmål til samtaler igennem på nettet og overvej, hvad du ville svare. Find inspiration på stepstone.dk, jobindex.dk, ofir.dk eller i FOA-pjecen ‘Sådan går du til jobsamtale’.
  • Kig din ansøgning igennem og overvej, hvad den lægger op til at spørge ind til. Du skriver, du er empatisk. Kan du give et eksempel på hvordan?
  • Overvej, hvad du selv har brug for at vide om arbejds - pladsen og opgaverne, så du kan stille relevante spørgsmål.
  • Undgå at tale dårligt om tidligere arbejdspladser, ledere og kolleger til en samtale. Det stiller dig negativt, uanset hvor meget ret du har. 

5. Sørg for at have referencer på plads

Det er ikke alle arbejdspladser, der vil forhøre sig hos dine tidligere ledere eller kolleger, men de skal have muligheden.

6. Brug seriøs mailadresse

Opret en neutral mail - adresse, når du skal søge job. Det er useriøst at hedde havfruen@hotmail.com eller humlefyren@mail.dk

7. Skriv navne rigtigt

Tjek navnet på lederen og arbejdspladsen en ekstra gang, så du undgår at kalde ‘Marie’ for ‘Maria’ eller ‘Brumbassen’ for ‘Bumlebassen’. 

Kilder: FOA-rapporten ‘Ansættelser af nye medarbejdere på FOAs Arbejdsmarked. Erfaringer og gode råd fra medlemmer og arbejdsledere’. Marts 2014, dr.dk og Megafon, skrivansoegning.dk, og arbejdsmarkedspolitisk konsulent Vibeke Kold fra FOA Jobmatch.