Nyt lovforslag om tvangsbehandling stiller krav til ledere

Det er vigtigt, at der er fokus på læring, hvis en ny lov om tvangsbehandling af for eksempel demente bliver vedtaget, mener sektorformand i FOA, Karen Stæhr. Jørgen True

Onsdag behandlede Folketinget et lovforslag om tvangsbehandling af blandt andre demente. En vigtig lov, der stiller krav til ledere i ældreplejen, siger sektorformand Karen Stæhr.

26. april 2017

Når en dement i dag siger nej til at få behandlet for eksempel et stort liggesår, og måske endda også siger nej til smertelindrende behandling, kan personalet, der tager sig af vedkommende, ikke stille noget op.

Et nyt lovforslag giver nu mulighed for tvangsbehandling af patienter, der er varigt inhabile.
Loven indebærer, at blandt andre pårørende til disse patienter kan give samtykke til behandling.

Et område med mange etiske dilemmaer

Det er et svigt af den demente borger, der ikke får behandling, fordi patienten ikke kan tage vare på sig selv, siger Karen Stæhr, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Og derfor ser hun frem til, at der nu efter mange års forsøg er fremsat et lovforslag, som giver mulighed for tvangsbehandling af patienter. Men det er afgørende vigtigt, at loven følges op af læring, og tvang er og bliver den allersidste udvej, siger Karen Stæhr.

”Jeg blev vred, da lovforslaget først blev fremsat, fordi der var politikere, der sagde, at det ville føre til, at medarbejderne ville bruge mere magt. Der mangler tillid til, at medarbejderne ikke ønsker at gøre brug af magtanvendelse” siger Karen Stæhr.

Læring er afgørende vigtigt

Hun understreger, at det er vigtigt, at loven følges op af læring:

”Vi skal have læring i det, og vi skal kontinuerligt følge op på læringen, ellers er jeg bange for, at man ikke bliver bekendt med loven. Og så har vi brug for de pædagogiske redskaber for at undgå brugen af magt,” siger Karen Stæhr.

”Det er vigtigt, at både ledere og medarbejdere ved noget om det her, og det må ikke skride som en konsekvens af, at der mangler ressourcer,” siger Karen Stæhr.

3 ud af 10 anvender magt

En tidligere undersøgelse blandt FOAs medlemmer, der arbejder på plejehjem, viste, at 3 ud af 10 mindst én gang om måneden havde foretaget magtanvendelse over for borgere på deres arbejdsplads.

I en pressemeddelelse sagde fungerende sundhedsminister Karen Ellemann, da loven blev fremsat:

”Tvangsbehandling skal kun anvendes som sidste udvej. Med lovforslaget fastsætter vi derfor nogle klare rammer for brugen af tvang som skal være med til at sikre den rette balance mellem den enkeltes selvbestemmelsesret og personalets mulighed for at drage omsorg for syge mennesker, der ikke kan tage vare på sig selv,” siger Karen Ellemann.