OK17: Det var fedt at blive færdig med forhandlingerne
Mens ansatte i det private skal til stemmeurnerne for at stemme om overenskomsten, puster fællestillidsrepræsentant Maria Holtze Kryger ud oven på forhandlingerne.
Af
Mette Boysen
10. april 2017
Maria Holtze Kryger er som fællestillidsrepræsentant både stolt og beæret efter overenskomstfornyelserne på det private område faldt på plads i marts.
”Det er ikke alle, der får muligheden for at sidde med om bordet, så jeg synes ikke man kan tillade sig at være andet,” siger Maria Holtze Kryger, der er fællestillidsmand for Aleris omsorg.
Det var første gang den 32-årige social- og sundhedsassistent var med til selve forhandlingerne som en del af fællesudvalget. Det udvalg bestod desuden af to andre tillidsrepræsentanter: Janni Kallehauge fra Luksus Pleje og Vikki Witting fra Hjemmehjælpen. I det egentlige forhandlingsudvalg fra FOAs side var blandt andre Dennis Kristensen, formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr og forhandlingschef Jakob Bang.
Læs også: Maria kæmper for kollegerne i det private
Lang ventetid under forhandlingerneForud for forhandlingerne var hun nysgerrig efter at se, hvordan de foregik. Og det hele var overraskende afslappet.
”Stemningen var meget stille og rolig,” siger hun.
Og noget af det mest overraskende var, at der er meget ventetid under forhandlingerne.
”Det, der tager længst tid, er at renskrive protokollerne, så de ikke kan misforstås,” siger Maria Holtze Kryger.
Blev mødt af urimelige krav
Men overenskomstforhandlinger er også et spil, og det ved Maria Holtze Kryger.
”Der kom krav undervejs fra arbejdsgiverne, som var meget urimelige. Og der var nok også nogle af vores ønsker, der ikke var helt realistiske,” siger Maria Holtze Kryger.
Selv kunne hun ikke lade være med at smågrine, når nogle af de krav, de blev mødt af, var for langt væk fra virkeligheden.
Umuligt at få 50 øre mere i timen
”Min rolle i forhandlingerne var at vurdere, om det, der kom frem, kunne være en god idé for os, som arbejder under overenskomsten,” siger Maria Holtze Kryger.
- Hvor svært er det at få 50 øre mere i timen?
”Det var helt umuligt. Vi havde transportforliget, og det, der var givet dér, var det vi kunne forvente,” siger hun.
Tror på et ja til overenskomsten
Hun er godt tilfreds med både sin egen indsats under forhandlingerne og den endelige overenskomst.
”Jeg synes, det er en god overenskomst. Og det var fedt at blive færdige med forhandlingerne,” siger Maria Holtze Kryger.