Flere penge til pension i 2016 - hvad betyder det for dig?

I 2016 så det lysere ud for afkastet på din pension end i 2015 for dig, der har Fleksion-ordningen. Colourbox

Afkastet på pensionen var dobbelt så stort i 2016 i forhold til året før. Fagbladet FOA har spurgt PenSam, hvad det betyder for din pensionsopsparing.

28. februar 2017

Efter et ikke prangende resultat året før var der mere at fejre for pensionsafkastet i 2016. Fra 2015 til 2016 voksede  afkastet på pensionen fra knap 4 procent til knap 8 procent. Det gav 7 milliarder kroner ekstra til pensionsopsparingerne i PenSam Liv, hvor de fleste af PenSam’s kunder har deres pensionsordning.

Det er især investeringer i udviklingslande som Indonesien og Mongoliet, der har givet investeringerne godt igen, skriver adm. direktør i PenSam, Torsten Fels, i en pressemeddelelse.

”2016 har været et år præget af uro på det finansielle marked. I Storbritannien stemte briterne ja til Brexit og i USA valgte amerikanerne noget overraskende Donald Trump som deres næste præsident. Set i det lys er årets afkast tilfredsstillende."

For en kunde med en pensionsopsparing på omkring 350.000 kroner betyder det, at der i 2016 er opnået et investeringsafkast på omkring 28.000 kroner for den kunde.

Det betyder ikke, at din pensionsopsparing er vokset med 28.000 kroner – men hvad betyder det så?

Fagbladet FOA har spurgt seniorøkonom Søren Dijohn fra PenSam:

Hvad betyder det for mig i kroner og ører, at afkastet var fordoblet i 2016?

I PenSam bliver din pensionsopsparing ikke forrentet direkte med årets afkast, i stedet får du en kontorente, som for de fleste i 2016 er på 3,54 % før skat. Hvor meget det bliver i kroner og ører afhænger af størrelsen af din opsparing. Men hvis det er 350.000 kroner er den steget med xx kroner.

Går pengene ind på min egen pensionsopsparing?

Det korte svar er nej, ikke umiddelbart dem alle sammen. En del af det gode investeringsafkast i 2016 bliver sparet op, så det går ind og dækker for mindre gode år fremover, hvor markedsafkastet er lavt eller måske endda negativt. På den måde udjævner PenSam markedsafkastene hen over årene, så din pensionsopsparing kan vokse stabilt år efter år. Det kaldes en gennemsnitsrente.

I de pensionsselskaber, hvor din pensionsopsparing bliver forrentet direkte med det opnåede investeringsafkast, står du også med risikoen i de år, hvor markederne er i rødt. 

Hvordan ser jeg, hvor meget min pensionsopsparing voksede sidste år?

 PenSam udsender i april måned det årlige pensionsoverblik med brev i e-boks. Her kan du se, hvor meget din pensionsopsparing er vokset sidste år, og hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du går på pension. Du kan også se, hvordan du er dækket ved kritisk sygdom, førtidspension eller død. 

I 2016 opnåede PenSam et afkast på knap otte procent mod knap fire procent i 2015. Det betød 8,7 milliarder kroner ekstra til pensionsopsparingerne. Det var blandt andet investeringer i udviklingslande som Indonesien og Mongoliet, der gav godt i 2016.

”I Storbritannien stemte briterne ja til Brexit, og i USA valgte amerikanerne noget overraskende Donald Trump som deres næste præsident. Set i det lys er årets afkast tilfredsstillende," skriver administrerende direktør i PenSam Torsten Fels blandt andet i en pressemeddelelse.

4 skarpe til PenSam 

Fagbladet FOA har stillet 4 skarpe til seniorøkonom Søren Dijohn fra PenSam på vegne af FOAs medlemmer og kunder i PenSam:

- Hvad betyder det for mig i kroner og ører, at afkastet var fordoblet i 2016?

"Kort fortalt giver det gode afkast mulighed for at kunne udbetale bedre pensioner. I PenSam bliver din pensionsopsparing ikke forrentet direkte med årets afkast. I stedet får du en såkaldt kontorente, som for kunder med Fleksion-ordningen - det vil sige de fleste -er på 3,54 procent før skat i 2016. Hvor meget det bliver i kroner og ører afhænger af størrelsen af din opsparing. Hvis din opsparing er på for eksempel 350.000 kroner, giver det en rente på cirka 12.500 kroner."

- Får jeg pengene ind på min egen pensionsopsparing?

"En del af det gode investeringsafkast i 2016 bliver sparet op, så det går ind og dækker for mindre gode år fremover, hvor markedsafkastet er lavt eller måske endda negativt, sådan som det skete under finanskrisen i 2008. På den måde udjævner PenSam markedsafkastene hen over årene. Det giver dig en stabil rente, så din pensionsopsparing kan vokse år efter år uden store udsving. Det kaldes en gennemsnitsrente."  

- Kan PenSam selv bestemme, hvor lidt eller hvor meget af afkastet, de vil udbetale til min pensionsopsparing?

"Grunden til, at vi lægger penge til side i gode år er, at det er vigtigt for vores pensionskunder, at hverdagen ikke står på spil på grund af bevægelser på de finansielle markeder. I de pensionsselskaber, hvor din pensionsopsparing bliver forrentet direkte med det opnåede investeringsafkast, står du også med risikoen i de år, hvor markederne er i rødt."

- Hvad med mig, der ikke har Fleksion-ordningen, men en anden ordning i PenSam?

”På den årlige pensionsoversigt, der kommer i april måned, kan du se alle de væsentligste tal for din pensionsopsparing: Størrelsen på din opsparing, hvor meget, der er indbetalt til pension og rentetilskrivningen."