Institutioner har mere fokus på børns seksualitet
Flere kommuner klæder deres pædagogiske medarbejdere på til at håndtere børns naturlige seksualitet.
15. februar 2017
Hvilke ‘doktorlege’ og ‘numselege’ kan børn finde på at lege? Hvad må de, og hvad må de ikke? Og hvordan taler man overhovedet med mindre børn og deres forældre om krop, køn og seksualitet?
Det er nogle af de spørgsmål, som eksperter i børns seksualitet får, når de rejser rundt i landet og holder foredrag.
Flere kommuner vil nemlig gerne klæde deres pædagogiske medarbejdere på til at håndtere børns naturlige seksualitet.
Stor kommunal interesse
“Efter en periode med fokus på, hvordan man forebygger overgreb, handler henvendelserne nu også om, hvad der er normal seksuel adfærd blandt børn,” siger Mimi Strange, som er psykolog og direktør i JanusCentret – et udrednings- og behandlingstilbud til børn og unge med seksuelle adfærdsproblemer.
Sammen med journalist og forfatter Anna Louise Stevnhøj har hun for nylig udgivet den første danske bog om emnet – nemlig bogen Børn & seksualitet.
Det drejer sig om kommuner som Haderslev, Odsherred, Sønderborg og København, der efterspørger temadage for medarbejdere og mere viden om børns naturlige seksualitet.
De professionelle kan nemt komme i klemme mellem forældre og børn, hvis de ikke har deres vidensgrundlag på plads om, hvad der er normal barnlig seksualitet.
Psykolog og direktør i JanusCentret Mimi Strange
Politik om krop og køn
I nogle kommuner har man også indført en politik på området for at sikre ens retningslinjer og forebygge misforståelser og konflikter.
“Efter at vi har indført de fælles retningslinjer, fortæller vores medarbejdere, at de finder det meget nemmere at tage snakken om, hvad der er naturlig seksualitet. Både med forældrene og med børnene,” siger områdeleder i Sønderborg Kommune Søren Dreier.