Alenearbejde blev for dyrt og utrygt

"Når jeg har været alene på arbejde, har jeg tit stået ved smeltegraven, som vi tømmer is fra skøjtebanen ned i, og tænkt på, hvem der skulle hjælpe mig, hvis jeg røg på snotten derned," siger teknik- og servicemedarbejder Lena Højbjerg Greve. Her er hun dog i trygt selskab med kollegaen Benny Jørgensen. Heidi Lundsgaard

Mange arbejdspladser indfører alenearbejde for at spare penge, men resultatet kan blive stress, sygemeldinger og overarbejde.

07. februar 2017

Bare en enkelt ansat på arbejde om aftenen og i weekender. Sådan har vagtplanen i nogle år set ud for teknik- og servicemedarbejderne i Odense Idrætspark.

Men nu er det slut med alenearbejde, for meningen var at spare penge, og sådan er det langtfra gået.

“Det var et forsøg på at effektivisere, da vi satte alenearbejdet i værk. Men når det går ud over såvel trivsel som kundepleje, må vi være parate til at sige, at den løsning nok ikke var den bedste,” siger leder af Odense Idrætspark Søren Damgaard til Fagbladet FOA.

Når vi er alene på arbejde, kan vi ikke nå at yde den service, som vi gerne vil. Og så bliver vi skældt ud af ventende borgere, der er vant til, at vi kommer flyvende, når de har brug for os

Benny Jørgensen, tillidsrepræsentant

Stress og overarbejde

Alenevagterne belastede teknik- og servicemedarbejdernes arbejdsmiljø, og det har betydet langvarige sygemeldinger på grund af stress og masser af overarbejde, fortæller tillidsrepræsentant Benny Jørgensen.

Han mener også, at alenevagter belaster, fordi muligheden for at sparre med en kollega er væk.

Sparring hjalp

Det kan kollegaen Lena Højbjerg Greve, der også er arbejdsmiljørepræsentant, nikke til med baggrund i egne erfaringer.

Hun blev udsat for en meget aggressiv borger, der var påvirket af alkohol og narko, og kunne heldigvis tilkalde en kollega, som hun grædende fortalte om sin oplevelse.

"Fordi han var der, og vi kunne snakke det igennem med det samme, er jeg kommet hurtigt over det," siger Lena Højbjerg Greve.

Rigtig godt resultat

For cirka et halvt år siden tog medarbejderrepræsentaterne kontakt til ledelsen i Odense Idrætspark for at snakke om problemerne.

"Vi regnede med at løbe ind i en mur, men vores leder accepterede hurtigt vores forslag om vagtplaner, hvor ingen arbejder alene, fortæller Benny Jørgensen.   

Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA, glæder sig over, at dialogen mellem ledelsen og medarbejdernes repræsentanter har ført til, at alenevagterne er fortid.

“Det er et rigtig godt resultat for arbejdsmiljøet, og jeg kunne ønske mig, at man på alle arbejdspladser undersøgte, hvilke konsekvenser alenearbejde har for trivsel og sygefravær,” siger han.