8 veje til at få pædagogik ind i rutinerne

Lilian Brøgger

Få eksperternes bedste råd om, hvor I kan arbejde med rutinepædagogik.

19. januar 2017

1. Tænk læring frem for praktik.

Praktiske opgaver er ikke noget, der skal overstås. De er unikke læringsrum. Der er vigtig læring i selv at lære at gå på toilettet og at vaske hænder.

2. Afsæt tid.

Det tager længere tid, når treårige dækker bord, end når du gør det. Planlæg dagen efter det.

3. Analyser og planlæg

Analyser og planlæg de enkelte rutiner som læringsmiljø. Tal om, hvilke elementer af læring der for eksempel er under frokosten og i garderoben. Målret det til den aktuelle børnegruppe.

4. Start ét sted.

Udvælg en eller to rutiner, som I til en start vil bruge som læringsrum – for eksempel pusletid før lur eller et måltid. Udvid til flere rutiner, når de første er godt indarbejdet.


5. Sid på hænderne.

Det kræver bevidst pædagogisk fokus at holde sig tilbage og lade børn prøve. Det er nemmere at lyne flyverdragten selv, men det frarøver barnet en læringsmulighed og succesoplevelse.

6. Tilpas hjælpen.

Vær opmærksom og parat til at give lige netop den hjælp, det enkelte barn har brug for. Fra et anerkendende nik til fysisk assistance.

7. Opstil læringsmål og evaluér.

Det er nemmere at holde fokus, når der er konkrete mål for arbejdet med rutiner. Det skaber også fælles fodslag blandt kolleger. 

8. Organisér rutinearbejdet.

Det kræver koncentration at arbejde pædagogisk med rutiner. Aftal for eksempel at den voksne i garderoben skal sende lortebleer ind til en kollega med stue-vagt, og at børnene sendes i garderoben i små hold. 

Kilde: De otte råd er sammensat af forsker Søren Smidt, dagtilbudsleder Helle Engell og pædagogmedhjælper Majbritt Jensen, der alle arbejder med rutinepædagogik