Hver femte trodser påbud om uniform

Utilfredshed med tekstil og pasform er de vigtigste grunde til, at knap hver femte ansatte trodser påbud om arbejdstøj.
Af
Lis Hornø
20. december 2016
Ni ud af ti sosu’er og hjemmehjælpere i ældreplejen har pligt til at gå med arbejdstøj. De fleste medarbejdere i ældreplejen følger altid reglerne om arbejdstøj, men knap hver femte (18 procent) tager nu og da deres eget tøj på, selv om de har pligt til at gå med uniform. Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer i ældreplejen.
Utilfredshed med tekstil og pasform er de vigtigste grunde til, at så mange trodser påbud om uniform. Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal forstår godt, at så mange ansatte i ældreplejen arbejder i deres eget tøj.
“Hvis du hver eneste dag går med en arbejdsuniform med dårlig pasform, der kradser, der er for varm eller for kold, så er det meget negativt for den komfort, du har i dit arbejde,” siger hun.
Læs også: ”Man føler sig ikke velklædt”
Nogle medlemmer trodser påbuddet om arbejdsuniform på grund af tøjets udseende eller dårlige omklædningsforhold på arbejdspladsen. En anden hyppig årsag er, at der ikke er nok rent tøj, når medarbejderen skal bruge det.Vigtigt at inddrage og teste
En række kommuner er ved at skaffe nyt arbejdstøj. Det gælder Tårnby Kommune og ni kommuner i Indkøbsfællesskab Nordsjælland. Charlotte Bredal råder:“Arbejdsmiljørepræsentanten skal ind over, når der vælges arbejdstøj. Nedsæt en arbejdsgruppe under MED-udvalget og test tøjet i brug. Man skal have noget tøj, der er til at holde ud at arbejde i, og Sundhedsstyrelsens vejledning om hygiejne skal følges.”
I flere kommuner, blandt andre Gentofte, går hjemmeplejen i eget tøj og får udbetalt et beløb i kompensation. Kommunernes Landsforening (KL) kan ikke svare på, hvor mange kommuner der har fravalgt arbejdsdragter.