7 veje til gode legeaftaler
Få her ekspertenes bedste råd til, hvordan du kan understøtte børns venskaber med legeaftaler.
12. oktober 2016
1. Understøt, pådut ikke.
Man kan ikke tvinge nogen til at være venner, men man kan understøtte og fremme venskaber for eksempel ved at opfordre til legeaftaler, hvor børnene har udvist en spirende interesse for hinanden.2. Hjælp forældrene.
Vær ikke bange for at gå ind og støtte og vejlede forældre. Mange er i tvivl om uskrevne regler og succeskriterier for legeaftaler. For eksempel at det er helt normalt, at børn græder eller vil hjem før tid. Det betyder ikke, at det har været en fiasko.Læs også: Forsker: Bland jer i børns legeaftaler
3.Husk at børns tidshorisont er kort.Og fortæl forældrene det. Det er svært for børn at vente til næste fredag på en legeaftale. Nogle børn tror, at de så kun bør lege med den, de har aftalen med indtil næste fredag. Det kan give gnidninger.
4. Få alle børn med.
Vær opmærksom på, om nogle børn aldrig har legeaftaler. Gør forældrene opmærksomme på, hvem deres barn leger godt med og foreslå, om det kunne være en god idé at lave en legeaftale.5. Gør det let at overskue.
Kan forældre ikke overskue at få et barn med hjem, så foreslå at de for eksempel mødes på legepladsen. Eller foreslå en mere ressourcestærk legekammerats forældre at invitere.6. Hav telefonlisten parat.
Indhent tilladelse til at give forældrenes telefonnumre til andre forældre, så det bliver nemt at lave aftaler. Hæng den op, eller gør tydeligt opmærksom på, at I har telefonnumre.7. Lav informationsmateriale.
Del for eksempel en pjece ud til nye forældre eller på et forældremøde. Fortæl, hvad en legeaftale er, og hvordan man kommer godt i gang. Foreslå for eksempel, at en forælder tager med første gang.
Kilder: Rådene er sammensat af forsker og leder af Center for Daginstitutionsforskning på RUC, Annegrethe Ahrenkiel, og pædagog Gitte Guldager og konstitueret leder Louise Lisner fra børnehaven Samuelsgaarden.