”Samfundet svigter når psykisk syge voldtages”

“Det er alvorligt, at vi som samfund tager nogle af samfundets svageste mennesker og anbringer dem et sted, hvor der er en øget risiko for, at de bliver voldtaget,” siger specialkonsulent Signe Hinz Andersen fra Institut for Menneskerettigheder. Colourbox

Det er et brud på handicapkonvention, når svage borgere bliver voldtaget i varetægt på det samfund, der skulle passe på dem, mener Institut for Menneskerettigheder.

06. september 2016

Personalet på forsorgshjemmet Saxenhøj og på bostederne Ringbo og Lindegården har sammenlagt anmeldt 16 voldtægter begået af medbeboere siden 2009. 
 
En beboer blev eksempelvis fundet afklædt, blødende fra munden, mens en anden beboer blev fundet nøgen i sin seng blødende fra sit underliv. Episoderne er beskrevet i politinotater, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. 

Læs også: Psykisk syge voldtaget på bosteder

De mange overgreb på nogle af samfundets svageste borgere er problematiske, mener Signe Hinz Andersen, specialkonsulent fra Institut for Menneskerettigheder:

“Det er alvorligt, at vi som samfund tager nogle af samfundets svageste mennesker og anbringer dem et sted, hvor der er en øget risiko for, at de bliver voldtaget.”

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Brud på handicapkonvention
Hun mener, at forholdene på de bostederne, som Fagbladet FOA beskriver, kan udgøre et brud på Handicapkonventionen.

“Det er uacceptabelt, at der er en forhøjet risiko for at blive voldtaget i ens eget hjem, fordi man bliver tvunget til at bo sammen med nogen, som man ikke selv har valgt,” siger Signe Hinz Andersen.

Overlæge: Vi svigter de svageste

Hos Dansk Psykiatrisk Selskab påpeger man, at de mennesker, kommunerne visiterer til bostederne, har brug for særlig grundig omsorg:

“Hvis man læser sociallovgivningen om §107 og §108, så ved man, at det er de svageste mennesker, der bor på de socialpsykiatriske bosteder. De har brug for særlig støtte, og derfor har vi som samfund en særlig forpligtigelse i at beskytte dem,” siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.  

“Det er et problem, at beboerne er udsat for alle mulige typer kriminalitet. Både fra andre beboere og fra folk udefra, der udnytter dem,” siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Politikerne fastsætter nedre grænse

Hos Institut for Menneskerettigheder påpeger man, at både kommunerne og den siddende regering har et ansvar for at sikre samfundets svageste borgere et liv uden sexovergreb. 

“Det er staten, der er forpligtet til at sikre, at denne form for udnyttelse, vold og misbrug ikke finder sted. Det er den kommune, der er ansvarlig for bostedet, der skal påse, at der ikke sker krænkelser af blandt andet Handicapkonventionen på bostedet, også selvom det er privatpersoner, der begår dem,” siger Signe Hinz Andersen fra Institut for Menneskerettigheder.

Læs også: Knivdræbt på alenevagt på bosted: Der var fri adgang til knive

Hun minder om, at det i sidste ende er en politisk beslutning, om man vil acceptere forholdene i psykiatrien. 

“Psykiatrien er åbenbart et område, hvor skeletterne vælter ud af skabet, og det virker til at være meget værre end hidtil antaget. Det er igen en politisk beslutning, om man kan være det bekendt som land.”

På trods af gentagne henvendelser fra Fagbladet FOA har socialminister Karen Ellemann (V) ikke vendt tilbage i sagen.

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind