Se tallene: Du knokler hårdere end andre danskere

Mange af FOAs medlemmer har et job, der er fysisk væsentligt hårdere end gennemsnittet på det danske arbejdsmarked. Men instruktion, sikkerhedsregler og medarbejderindflydelse kan mindske problemet.
26. august 2016
Mange af FOAs medlemmer får arbejdsskader, døjer med daglige smerter og er voldsomt trætte oven på en arbejdsdag.
Det er ikke så mærkeligt, for på en skala fra 0-10, hvor 10 er maximalt fysisk hårdt, vurderer FOA-medlemmerne i gennemsnit, at deres arbejde ligger på næsten 6 (5,83). Det viser en ny undersøgelse, hvor 5.277 FOA-medlemmer har deltaget.
Hårdest er rengøring, som ligger over 7, mens arbejde som portør, social- og sundhedshjælper og dagplejer kommer lige efter med 6,5. Til sammenligning er gennemsnittet på det danske arbejdsmarked ifølge analyser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø lidt over 3.
Belastning kan reduceres
En af forklaringerne på det hårde fysiske arbejdsmiljø blandt FOAs medlemsgrupper er, at to ud af tre medlemmer har tunge løft/forflytninger og lige så mange arbejder ofte i bøjede eller forvredne arbejdsstillinger.
Men disse problemer kan i et vist omfang mindskes, viser undersøgelsen.
”Det fremgår klart, at systematisk forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer begrænser arbejdets fysiske belastninger,” siger arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Morten Bisgaard.
Han peger på, at de medlemmer, der bliver inddraget i spørgsmål om sikkerhed af deres leder, og de medlemmer, der er gode til at overholde sikkerhedsregler, oplever, at deres arbejde er mindre hårdt end dem, der ikke gør det. Og at de medlemmer, der har fået instruktion og vejledning arbejder mindre i problematiske arbejdsstillinger end dem, der ikke har fået det.
For mange dropper forebyggelse
Men en fjerdedel af medlemmerne fortæller, at der ikke er systematisk forebyggelse på deres arbejdsplads. En fjerdedel har ikke klare regler for udførelse af arbejdet, og en tredjedel får ikke nødvendig vejledning og instruktion. En tredjedel mener også, at deres leder er dårlig til at håndtere problemer i arbejdsmiljøet.
”Vi kan se, at der er utilstrækkelig forebyggelse på alt for mange arbejdspladser. Derfor er det brug for mere fokus på problemerne, og det er især vigtigt, at lederne ser sammenhængen i risikofaktorerne,” siger Morten Bisgaard.
Læs også: Slut med slid og sygdom hos dagplejere
Læs rapporten "Forebyggelseskultur på arbejdspladser"