Kommunens sygeplejerske slog alarm: Ældre borger svigtet af DK-Pleje

En ældre borger blev ikke tjekket for urinvejsinfektion og nåede at blive svækket af infektionen, inden kommunens sygeplejerske skred ind. Jørgen True

En kommunalt ansat sygeplejerske fra Lyngby-Taarbæk har udtrykt alvorlig bekymring over fagligheden i plejefirmaet.

09. august 2016

En ældre kvinde lå med en gennemvåd tisseble, da kommunens sygeplejerske blev tilkaldt af medarbejderne fra DK-Pleje. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har gennemgået. 
 
Sygeplejersken fra Lyngby-Taarbæk Kommune var så rystet efter besøget hos den ældre borger, at hun valgte at skrive en indberetning til kommunen.
 
I indberetningen konkluderer sygeplejersken fra Lyngby-Taarbæk Kommune, at medarbejderne fra DK-Pleje ”på ingen måder er kompetente.”
 
Sagen kommer frem umiddelbart efter det er afsløret, at firmaet havde ansat en sygeplejerske uden autorisation.

Læs også: Sygeplejerske uden autorisation i DK-Pleje

 

Uacceptabelt fagligt niveau

Sygeplejersken fra kommunen skriver, at medarbejderne i plejefirmaet på grund af sprogvanskeligheder ikke var i stand til at oplyse borgerens navn, CPR-nummer eller fortælle om borgerens tilstand.
 
”Det eneste, de kan fortælle, er adressen. Dette er ikke acceptabelt fagligt niveau for opgaveløsningen,” skriver hun.
 
Sygeplejersken fra Lyngby Taarbæk Kommune konstaterede hurtigt, at den ældre kvinde led af en urinvejsinfektion, som medarbejderne i DK-Pleje ikke havde opdaget. Hun udtrykker bekymring for, om medarbejderne fra DK-Pleje forstår vigtigheden af, at den ældre borger får væske nok.
 

Svækket af infektion

Allerede halvanden måned forinden var mistanke om, at den ældre kvinde led af en urinvejsinfektion, men i kvindens journal ser det ikke ud til, at plejerne fra DK-Pleje har sørget for at teste for infektion.
 
Kommunens sygeplejerske bemærker, at urinvejsinfektionen kan ”være grunden til, at borger har været lidt anderledes, konfus, og dalende funktionsniveau det seneste stykke tid. Dette er der ingen, der har tænkt på,” skriver hun.
 
Kommunens sygeplejerske spurgte medarbejderne fra DK-Pleje, om der er ansat i sygeplejersker i DK-Pleje. Det er personalet fra plejefirmaet ifølge indberetningen svært ved at svare på. 
 
Mandag i denne uge kom det frem, at DK-Pleje har haft en sygeplejerske uden autorisation ansat.
 

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Tidligere har det været fremme, at flere ældre i Brøndby Kommune var utilfredse med plejefirmaet. 

Se også: Nye klager over plejefirma 
 

Plejefirma bruger sagen som læring

Direktør i DK-Pleje Benjamin Ait Ahmed har ikke ønsket at udtale sig til Fagbladet FOA. 
 
I plejefirmaets redegørelse til kommunen i sagen skriver driftschefen, at hjælperne har skiftet ble ved hvert besøg, og at plejefirmaet tidligere har lavet aftale med borgeren og borgerens søn om, at de selv skulle sørge for, at urinen blev testet for infektion. 
 
Den aftale var dog ikke dokumenteret i journalen, og driftchefen i DK-Pleje skriver, at de vil anvende sagen som ”en case i forhold til læring”.