Leder: Det værste overfald i min tid

Efter et groft overfald på fire ansatte skal en task force undersøge, om arbejdsforhold og sikkerhed er i orden, fortæller direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland Anette Sloth. Region Nordjylland

Efter en patients voldsomme overfald på fire ansatte undersøger Psykiatrien i Region Nordjylland nu alarmsystem, flugtveje og normeringer. “Sikkerheden skal bare være i orden,” siger direktør Anette Sloth.

17. juni 2016

“I de år, jeg har været i psykiatrien, har vi ikke oplevet noget lignende. At så mange ansatte bliver overfaldet, og at overfaldet er så voldsomt. Det er det værste overfald i min tid,” siger direktør for Psykiatrien i Region Nordjylland Anette Sloth til Fagbladet FOA.

Hun henviser til det meget grove overfald på fire ansatte, som fandt sted lørdag den 4. juni i psykiatrien i Region Nordjylland. Alle fire ansatte måtte bagefter sygemeldes med alvorlige kvæstelser.

Læs også: Ansatte fik hjernerystelser og kæbebrud

Kort efter overfaldet skete, blev Anette Sloth orienteret om hændelsen. Samtidig tog afdelingssygeplejersken ind på afdelingen for at sikre, at de ansatte fik både læge- og psykologhjælp, og at en gruppe afløsere blev kaldt på arbejde. 

Siden har der været opfølgende møder med de fire, der blev overfaldet, ligesom der har været flere ekstraordinære personalemøder.

Undersøger alarmsystem

Både formanden for FOA-Aalborg, Kristian Gaardsøe, og FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, har imidlertid kritiseret Psykiatrien i Region Nordjylland for ikke at have informeret offentligheden om begivenheden tidligere. 

“Jeg kan godt se, at vi måske også skulle have meldt noget ud offentligt om overfaldet, det beklager jeg, vi ikke har tænkt på. Men det har ikke været et bevidst fravalg. Vores fokus har bare været på at hjælpe de ramte medarbejdere,” siger hun.

Ifølge Anette Sloth har ledelsen straks efter overfaldet sat en række initiativer i gang for at højne sikkerheden og trivslen. Og det er der brug for, erkender Anette Sloth.

“Som ledelse skal vi selvfølgelig ikke acceptere, at vores ansatte bliver udsat for vold og trusler. Sikkerheden skal bare være i orden. Jeg tror dog ikke på, at vi inden for psykiatrien kan sikre, at det aldrig sker, men vi kan prøve at minimere risikoen. For eksempel får vi nu kigget vores alarmsystem efter. En ansat oplevede, at hendes alarm ikke virkede, og er der noget, der ikke fungerer, skal der købes et nyt. Det må bare ikke ske,” siger Anette Sloth.

For få på arbejde

Alarmsystemet er dog ikke det eneste, der skal under lup. Den dag, overfaldet skete, var der faktisk ikke så mange på arbejde, som der burde, indrømmer Anette Sloth.

“Vi har en vejledende normering på seks ansatte, og der vil jeg være ærlig og sige, at de var færre den dag. De var kun fire. Normeringen er jo vejledende, så det er altid en konkret vurdering. Men som ledelse må vi se på, om der er personale nok.”

Anette Sloth fortæller også, at der nu bliver etableret en flugtvej i det kontor, hvor overfaldet skete. 

“De ansatte havde simpelthen en oplevelse af at være fanget, og at man ikke kunne komme væk,” siger hun.

Hospitalet har efter overfaldet nedsat en task force, som kort efter sommerferien skal aflevere en analyse af, om arbejdsgange og sikkerhed er i orden på de lukkede afdelinger i Psykiatrien i Region Nordjylland.