Berøring beroliger demente

Den daglige pleje er ikke nødvendigvis behagelig, men det kan den blive, mener Ella Nielsen. Niels Åge Skovbo

Flere plejecentre har gode resultater med at tænke berøring ind i hverdagen.

21. juli 2016

Længsel efter berøring – også kaldet hudsult – kan give uro og ændret adfærd hos demente, og derfor inddrager flere plejehjem nu berøring som en del af plejen.

Det sker blandt andet på Plejecenter Astersvej i Roskilde og Plejecenter Møllevang i Randers. Her kan man konstatere flere rolige beboere og mindre medicinforbrug, når berøringen er med i den daglige pleje.

“Berøring er en vigtig del af vores pleje,” siger centerleder Gitte Limkilde, Plejecenter Astersvej. “Når vi bruger berøring rigtigt, skaber det tryghed hos demente. Vi ser en tydelig forskel, og vi har for eksempel ikke nogen, der får sovemedicin. Vi har helt overordnet nogle trygge beboere.”

Læs også: Sådan arbejder du med berøring i hverdagen

Også på Plejecenter Møllevang i Randers ser man tydelige resultater. Her har indførelse af wellnessdage betydet, at urolige beboere er blevet mere rolige.

Sultne sanser giver uro

Erfaringerne falder i tråd med det, neuropædagogisk konsulent, sygeplejerske Charlotte Voetmann oplever. Hun underviser medarbejdere på plejecentre i at bruge berøring, og hun mener, manglende berøring er et overset problem.

Hudsansen er vores største sans, og når en sans er understimuleret giver det ubalance og ændret adfærd. Især hos sårbare,” siger Charlotte Voetmann.

Heldigvis oplever jeg, at flere og flere plejehjem begynder at bruge berøring i plejen, og når vi bruger berøring professionelt, ser vi ældre blomstre op og blive mere nærværende. Udadreagerende blive mere rolige, og medicinforbruget falder,” siger Charlotte Voetmann.