Overså breve i e-Boks: Bortvist efter 19 år på samme plejecenter

En 56-årig social- og sundhedsassistent tjekkede ikke sin e-Boks under en sygemelding på tre uger. Det har kostet hende jobbet.
03. juni 2016
En sygemelding på tre uger har fået alvorlige konsekvenser for en social- og sundhedsassistent, der har været ansat på Plejecenter Smedegade i Slagelse i 19 år.
26. februar 2016 bliver hun bortvist, fordi hun ikke har reageret på lederens henvendelser sendt til hendes e-Boks, mens hun har været sygemeldt efter en operation.
”Jeg har ikke skænket min e-Boks en tanke, da jeg var i gang med rekreation, som var vigtig efter min operation,” siger den 56-årige sosu-assistent til Fagbladet FOA. Hun ønsker at være anonym, fordi sagen endnu ikke er afsluttet.
Sygemeldt i tre uger
Sosu-assistenten bliver indlagt og opereret den 4. februar. Den 10. februar er hun forbi arbejdspladsen for at hilse på kollegerne og tale med sin leder. Lederen beder hende om at få en varighedserklæring fra sygehuset i forbindelse med, at hun skal til kontrol samme dag.
Sosu-assistenten kommer tilbage senere på dagen for at aflevere et journalnotat fra sygehuset, hvor det fremgår, at hun skal være sygemeldt i tre uger fra operationsdatoen og undgå tunge løft og skub.
På det tidspunkt er lederen er ikke til stede, men ifølge sosu-assistenten har de en klar aftale om, at hvis lederen ikke er der, skal hun lave en aftale med vagtplanlæggeren. Sosu-assistenten aftaler derfor med vagtplanlæggeren, at hun skal møde igen 26. februar og regner derfor med, at hun har ro derhjemme til at komme sig efter operationen.
Nyt telefonnummer
Den 15. februar forsøger hendes leder imidlertid at få fat i hende, fordi hun mener, at sosu-assistenten skal møde på arbejde dagen efter klokken 7 og udføre administrative opgaver.
Sosu-assistentens telefon er i mellemtiden gået i stykker, og hun har fået nyt nummer, som ikke er blevet skrevet ind i systemet. Da lederen ikke får kontakt via telefon, sender hun et brev til medarbejderens digitale postkasse, e-Boks.
Flere gange får hun breve fra arbejdsgiveren sendt til sin e-Boks om, at den manglende reaktion på lederens henvendelser samt manglende fremmøde kan få alvorlige konsekvenser for hendes ansættelse. Det fremgår af et såkaldt uenighedsreferat, som Fagbladet FOA har set.
Sosu-assistenten tjekker ikke sin e-Boks i løbet af den tid, hun er sygemeldt, og får derfor en grim overraskelse, da hun møder på arbejde den 26. februar.
”Jeg får at vide, at jeg er bortvist og skynder mig derfor at kontakte min fagforening,” siger hun.
FOA: Har aldrig set noget lignende
Ann Søgaard, formand for Social- og sundhedssektoren i FOA Sjælland, er rystet over sagen.”Jeg har aldrig før oplevet, at man kunne blive bortvist for at undlade at tjekke sin e-Boks. For mig at se er det uforståeligt, at lederen ikke spørger medarbejderens tillidsrepræsentant eller øvrige kolleger, om de har et andet telefonnummer – flere af dem har været kontakt med hende, mens hun var sygemeldt,” siger hun til Fagbladet FOA.
Ann Søgaard forstår heller ikke lederens argument om, at sosu-assistenten kunne arbejde undervejs i sin sygemelding.
”Hvis lederen ville have afprøvet, om hun kunne arbejde med administrative opgaver, skulle hun jo først have bedt om en samtale, hvor man efter samråd med lægen laver en mulighedserklæring.”
Føler mig krænket
Sosu-assistenten er ked af, at hun ikke har fået lov til at vende tilbage til sin tidligere arbejdsplads, som hun har været meget glad for.
”Jeg føler mig så krænket. Jeg forstår ikke, at man kan være så kynisk. Lederen kunne bare have givet mig en advarsel, og så kunne vi være kommet videre. Mit nye telefonnummer stod i Krak, og lederen kunne have sendt besked via min private mail, som hun har gjort før,” siger hun.
Leder: Ulykkelig sag
Virksomhedsleder for Plejecenter Smedegade Helle Junker kan ikke kommentere på den konkrete personalesag, som hun kalder ”ulykkelig”.”Jeg kan sige generelt, at vi normalt er i dialog med medarbejdere, der er sygemeldte. Dialogen handler om, hvad der er af muligheder, både for den sygemeldte og arbejdspladsen,” siger hun.
Helle Junker oplyser desuden, at medarbejderne for år tilbage har fået besked i form af et fysisk brev om, at kommunikation om ansættelsesforhold foregår via e-Boks.
FOA Sjælland har forsøgt at få ophævet bortvisningen, men foreløbig forgæves. Sagen er derfor sendt videre til forbundet med henblik på at få sagen behandlet i det fagretlige system.