Spastiker fremmer undervisningen

Her Simon Porsager (i midten af billedet) omgivet af nogle af PAU-eleverne fra SOSU Fyn og sin personlige hjælper Stefan, der står i den grønne trøje. Heidi Lundsgaard

Med stor succes bruger Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense en spastiker i undervisningen.

31. maj 2016

For helt unge PAU- og SOSU-elever kan det være svært at vide, hvordan det er at leve med et handicap.

Derfor har Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense fået hjælp af 32-årige Simon Porsager, som har cerebral parese - også kaldet spastisk lammelse.

“En del af eleverne skal måske ud og arbejde med handicappede, når de er færdige med deres uddannelse. Problemet er bare, at mange aldrig har mødt en handicappet før,” siger underviser Pia Halsted.

Læs også: SOSU Skills: De skal videre til finalen

Computer-baseret foredrag

Det var hendes idé at invitere Simon Porsager til at holde foredrag og besvare spørgsmål fra både PAU- og SOSU-eleverne.

Cerebral parese giver både motoriske og sproglige vanskeligheder. Det bremser dog ikke Simon Porsager, som gerne rejser rundt i landet for at holde foredrag. Når han bliver booket til et oplæg, medbringer han både sin personlige hjælper og en specialdesignet computer, som hans far har lavet.

Med den kan han styre tastaturet med sine albuer og på den måde besvare spørgsmål fra det nysgerrige publikum.

Læs også: Sosu-elev om erhvervsskoleudspil: Vi har brug for mere anerkendelse

Bryder fordomme

Ifølge Pia Halsted har eleverne stor udbytte af undervisningen, som giver dem mulighed for at spørge ind til, hvordan det er at leve med et handicap.

“Simon hjælper med at bryde den berøringsangst og de fordomme, der måske kan være om handicappede. Både PAU- og SOSU-eleverne har stor glæde af at være sammen med Simon,” tilføjer Pia Halsted.

Simon Porsager bor i egen bolig Odense og får hjælp af en personlig hjælper døgnet rundt. Han elsker desuden at rejse og har besøgt 47 lande i verden samt løbet et halvmaraton på 2 timer og 35 minutter.