Syg i ferien? Se hvordan du får erstatningsferie
Bliver du ramt af en ondsindet virus og må blive under dynen i din ferie, kan du have ret til erstatningsferie. Se, hvilke regler der gælder.
30. maj 2016
Det er ærgerligt at blive syg i sin ferie. Men heldigvis er det ikke altid ’bare ærgerligt’.
Du har nemlig ret til erstatningsferie, hvis du har mere end fem dages sygdom i din ferie i løbet af ferieåret. Har du optjent mindre end 25 dages ferie, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.
De fem dage skal ses som en slags karensdage, som du selv betaler for. Har du for eksempel sommerferie i tre uger og lægger dig syg i hele den anden ferieuge, kan du ikke få erstatningsferie for den, fordi retten til erstatningsferie først gælder efter fem sygedage. Men er du fortsat syg i den tredje ferieuge, kan du få erstatningsferie for den.
For resten af ferieåret gælder, at hvis du skulle være så uheldig at blive syg i din ferie igen – så har du ret til erstatningsferie fra første sygedag, fordi du så har afviklet de fem karensdage.
Du betaler selv for lægeerklæring
Retten til erstatningsferie kræver, at du sygemelder dig hos din arbejdsgiver, og at du får dokumenteret sygdommen, for eksempel ved lægeerklæring eller hospitalsindlæggelse. Du skal selv betale for lægeerklæringen.
Holder du ferie i udlandet og bliver syg, skal du finde en læge her, der kan skrive erklæringen.
Meld dig syg hurtigst muligt
Det er vigtigt at informere din arbejdsgiver hurtigst muligt, da karensdagene først tæller fra den dag, hvor du melder dig syg.
Meddelelsen om sygdom skal ske efter de regler, der i øvrigt gælder for sygemelding i dit ansættelsesforhold, hvilket normalt vil sige ved arbejdstids begyndelse den 1. sygedag.
Erstatningsferien skal som regel holdes i samme ferieår, det vil sige inden 1. maj, men den kan overføres til næste ferieår, hvis sygdom gør det nødvendigt. Alternativt kan du få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt.
Sygdom op til ferien
Bliver du syg, inden ferien starter, kan du vælge at ’suspendere’ ferien eller holde den som planlagt.
Hvis du vælger at suspendere ferien, skal du sygemelde dig efter de regler, der i øvrigt gælder for sygemelding i ansættelsesforholdet. I dette tilfælde skal du ikke indhente lægelig dokumentation, med mindre din arbejdsgiver ønsker det.
Det anbefales, at du sikrer dig dokumentation for din sygemelding til arbejdsgiver. Det kan for eksempel være en mail. Du har herefter ret til erstatningsferie.