Økologisk mad giver fagligheden et boost

Medarbejderne var ikke udelt begejstrede, da køkkenet på Plejecenter Skovvang i Slagelse blev mere økologisk.
11. maj 2016
Det øverste stykke af guleroden, rødderne
af selleri, persillerod og porre, kyllingeskrog
og svineknogler blev før i tiden
smidt ud. I dag bliver knoglerne svitset
og smidt op i suppegryden, hvor det hele står og simrer natten
over og bliver til fond. På den
måde kan køkkenet undgå at
købe de meget dyre spande
med bouillon, de ellers var
storforbrugere af.
“Man kan godt lave mad af
økologiske råvarer for samme
pris som konventionelle,”
siger kostfaglig leder Katja
Nymann, centralkøkkenet på
Plejecenter Skovvang i Slagelse.
Læs også: Økologi er ikke dyrere
“Det var selvfølgelig en stor omvæltning, at vi selv skulle til at skrælle alle de grøntsager og lave det hele fra bunden,” siger husassistent Kirsten Piil.
Sprællede lidt i nettet
“Vi sprællede lidt i nettet. Men det varede ikke længe, før vi blev glade for det. Vi kan jo mærke, at vi har fået fagligheden tilbage i køkkenet,” siger hun, mens hun hjælper kollegaen, husassistent Barbara Henson, med at skære friskbagt, hjemmelavet pizza ud til de plejehjemsbeboere, der har valgt det til deres middag i aften.Ingen poser og dåser
Gennem årene med konstante nedskæringer og besparelser havde medarbejderne i køkkenet vænnet sig til færdige løsninger og til at åbne poser og dåser, når de skulle lave mad til de cirka 330 beboere på 10 plejecentre. Det var nemt.Nu har Barbara Henson lige moset de 60 kilo nykogte kartofler og pisket dem, så mosen bliver luftig og lækker.
De færdige retter bliver pakket i bokse, der kan holde dem varme og kolde. De er klar klokken 16, når chaufføren henter dem, og i løbet af 1-2 timer bliver de serveret.
Beboerne spiser mere
Katja Nymann ‘så lyset’, da hun under en økologisk inspirationstur besøgte et økologisk landbrug ved Roskilde. I dag laver hun og medarbejderne alt selv. De koger marmelade, sylter rødbeder og sørger for, at plejehjemsbeboerne får frisklavet, varm mad hver aften.“Tilbagemeldingerne er meget positive. Vi får tit at vide, at beboerne spiser mere nu – og at de sover meget bedre, når de får deres varme mad til aften,” siger hun.