Margit fik 850.000 i erstatning efter fald på jobbet
Margit Andersens ressourceprofil blev sammenblandet med en anden borgers. Det krævede flere års kamp at rette fejlen.
02. maj 2016
I ti år blev sygehjælper Margit Andersen kastet rundt i systemet efter en arbejdsskade. Hun faldt på en rampe på Ærøskøbing Plejehjem i 2005, hvor hun skadede sin hofte og sit haleben. Hun kom igennem et forløb, som først blev endelig afsluttet ni år senere, hvor hun fik en arbejdsskadeerstatning på 850.000 kroner.
Uegnet til mennesker
Margit Andersens fald betød, at hun ikke kunne arbejde, og hun blev opsagt i 2006. Jobcentret på Ærø udarbejdede herefter en ressourceprofil på Margit Andersen, men hun fik et chok, da hun læste den.
“Der stod, at jeg var uegnet til at passe mennesker. Jeg havde passet mennesker hele mit liv. Der stod også, at jeg havde problemer med alkohol og med mit håndled. Ingen af delene var rigtige,” siger hun til Fagbladet FOA.
En andens profil
De urigtige oplysninger i ressourceprofilen betød, at kommunen stoppede sygedagpengene. FOA Sydfyn kontaktede jobcentret,som nægtede at slette de forkerte oplysninger. Herefter skrev FOA til Ombudsmanden, som henviste til Datatilsynet og til Ærøs borgmester.
FOAs henvendelser til de to instanser medførte, at Margit fik sygedagpengene igen, men de urigtige oplysninger i ressourceprofilen blev ikke slettet.
“Jeg følte, at de tog min identitet. Jeg var helt ødelagt og fik en depression. Jeg lå i sengen, tabte mig 17 kilo og turde ikke åbne breve eller mødefolk,” fortæller Margit Andersen.
En dag blev Margit Andersen ringet op af en sygeplejerske på Odense Sygehus, som talte om en undersøgelse, som hun hævdede, Margit havde været til dagen før. Men det var ikke tilfældet. Sygeplejersken insisterede.
“Pludselig faldt brikkerne på plads. Jeg forstod, at min identitet blev forvekslet med en anden, og de fejlagtige oplysninger i min ressourceprofil vedrørte en anden. De havde ikke noget med mig at gøre,” siger Margit Andersen.
Opslidende forløb
Efter utallige møder og brevvekslinger mellem FOA Sydfyn og Ærø Kommune blev de urigtige oplysninger i ressourceprofilen endelig slettet i 2008. Margit blev tilkendt virksomhedsrevalidering og kom i arbejdsprøvninger. En periode flyttede jobcentret fra Ærø til Svendborg og senere tilbage til Ærø, og en overgang var Margit tilknyttet en jobkonsulent i Jylland. FOA klagede til daværende borgmester og jobcenterchef over den dårlige behandling og det langvarige forløb.
“Jeg blev mere og mere syg under den lange sagsbehandling,” fortæller Margit, der endte med at søge førtidspension i 2012, men fik afslag og kom på kontanthjælp.
Mister 65 procent af erhvervsevnen
FOA ankede, og på et møde mellem FOA og Ærø Kommune erkendte kommunen fejl i sagsbehandlingen, og Margit Andersen fik bevilget førtidspension. Margits erhvervsevnetab blev opgjort til 65 procent, og hun fik sammenlagt 850.000 kroner i arbejdsskadeerstatning.
“Familie, venner og FOA holdt mig oppe i alle årene. Faglig sekretær Edel Andersen fra FOA Sydfyn tog virkelig hånd om mig. Og da Edel stoppede, kom sagsbehandler Louise Christophersen til.
Hun hjalp mig med at få førtidspension. Det var en stor lettelse. Nu har jeg endelig fået fred,” siger Margit Andersen.