Psykiske arbejdsmiljø-problemer? Nu er der gratis hjælp at hente

Her ses fire ud af de i alt fem arbejdsmiljøkonsulenter, der fra maj måned vil tage rundt i landet på arbejdspladsbesøg. Fra venstre ses Rikke Bruun, Karen Marie Fiirgaard, Louise Worm og Ole Sørensen. Niels Åge Skovbo

Fra den 13. april kan arbejdspladser med ondt i det psykiske arbejdsmiljø hente hjælp hos et team arbejdsmiljøkonsulenter.

13. april 2016

Rettelse d. 16.04.2016: Tilbuddet om rådgivning fra SPARK er for ansatte i kommuner og ikke for ansatte i regioner. Vi beklager, at nogle af eksemplerne i artiklen kan give indtryk af, at SPARK også er for ansatte på sygehuse. Se nederste boks under artiklen om hjælp til regionale arbejdspladser.

Døjer din arbejdsplads med vold, trusler, dårligt samarbejde, voldsomme forandringer eller arbejdspres?

Så kan I nu søge hjælp hos de såkaldte SPARK-konsulenter. SPARK er en forkortelse for Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne og er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet, som FOA er en del af.

”SPARK-konsulenterne bidrager til en vigtig indsats, fordi problemer med det psykiske arbejdsmiljø har overhalet de klassiske arbejdsskader af mere fysisk karakter. Det kan vi se på antallet af psykiske arbejdsskader og på de personer, der går på førtidspension,” siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Læs også: Nu skal dit psykiske arbejdsmiljø have et SPARK

Stor interesse for SPARK

Assistancen består af fem konsulenter med speciale i arbejdsmiljø. De kan tilbyde et grundforløb med arbejdspladsbesøg fra en enkelt konsulent, som hjælper med at kortlægge problemerne. Herefter får arbejdspladsen hjælp til at løse problemerne på egen hånd. Tilbuddet er helt gratis.

At bedømme ud fra tilbagemeldingerne fra medlemmerne er der stor interesse for et arbejdspladsbesøg. På akutafsnittet i Struer Kommune er der ifølge social- og sundhedsassistent Pia Høgh stressrelaterede problemer på grund af stadig mere komplekse patienter.

I Horsens Kommune har flere trivsels- og APV-målinger blandt dagplejerne vist problemer med det psykiske arbejdsmiljø, som derfor er blevet et fokusområde. Og i Herning har beslutningen om at lægge SFO’en sammen med skolen skabt stor usikkerhed blandt medarbejderne i Kibæk SFO.

Læs også: Sygehuse hærges af elendigt psykisk arbejdsmiljø

Hjælp til det gode samarbejde

”Vi kunne godt bruge noget hjælp til at samarbejde på tværs af faggrupperne pædagoger, pædagogmedhjælpere og lærere. Det gode samarbejde kan godt være en udfordring,” siger pædagogmedhjælper Mona Nielsen til Fagbladet FOA.

”Hos os er problemerne stressrelaterede, da vi har en travl hverdag med stadig mere komplekse borgere. Vi kunne godt bruge nogle nye input til, hvordan vi skaber et godt psykisk arbejdsmiljø,” siger social- og sundhedsassistent på akutafsnittet i Struer Pia Høgh.

For at søge om et arbejdspladsbesøg skal ledelse og medarbejderrepræsentanter være enige om det. Der bliver åbnet for ansøgninger onsdag den 13. april klokken 12, og de første besøg sker fra den 1. maj. FOA opfordrer alle arbejdspladser med ondt i det psykiske arbejdsmiljø til at søge hurtigst muligt.

Ansøgninger skal ske via ansøgningsskemaet på sparkweb.dk.