Glæde hos FOA: "Dom stopper løndumping"

Virksomhedsoverdragede medarbejdere kan se frem til at få samme løn som før, de blev virksomhedsoverdraget. Det har afgørelse netop slået fast. Colourbox

Medarbejdere skal ikke have dårligere lønforhold, hvis de bliver virksomhedsoverdraget, slår afgørelse fast.

30. marts 2016

Da Forenede Care tilbage i 2014 overtog driften af plejecentret Bøgeskovhus i Aarhus, overtog firmaet samtidig omkring 60 medarbejdere. Da medarbejdernes kommunale overenskomst udløb, blev de i stedet overført til den private overenskomst - hvor medarbejdere vel at mærke fik lavere løn.

Forenede Care mente ikke, at de var forpligtede til at opretholde visse lønelementer for medarbejderne i forhold medarbejdernes tidligere overenskomst. 

Nu har en faglig voldgift imidlertid slået fast, at Forenede Care ikke slipper for at give de virksomhedsoverdragede medarbejdere samme løn. Dét vækker glæde hos FOA, hvor formand Dennis Kristensen kalder sagen for "principiel".
 
”Afgørelsen sætter en stopper for løndumping ved udlicitering af offentlige opgaver. Det vigtige princip er, at man ikke bare kan overtage nogle medarbejdere og så dumpe lønningerne, når den kommunale overenskomst løber ud,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA i en pressemeddelelse.

600-700 kroner mindre

Ifølge FOAs beregninger fik en aftenvagt 600-700 kroner mindre om måneden på den private overenskomst. I sagen har FOA fået medhold i, at virksomhedsoverdragede medarbejdere beholder deres oprindelige tillæg for aften-, nat- og weekendarbejde, særligt ferietillæg samt værdien af seniordage.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Til gengæld fik organisationen ikke medhold i to andre forhold i sagen, der drejede sig om, at værdien af omsorgsdage og barselsvilkår for medarbejdere påbegyndt barsel også skulle følge med ved virksomhedsoverdragelse.

Flere sager

Chefjurist hos FOA, Mumme Thing, oplyser, at FOA har fire til fem lignende sager liggende om virksomhedsoverdragelse, og at organisationen forventer, at de sager får samme udfald.

Læs også: Kommuner hiver i udbudsbremsen

Fagbladet FOA har været i kontakt med Forenede Care for at høre deres syn på sagen. Foreløbig har firmaet ingen kommentar, da de endnu ikke har haft mulighed for at nærlæse afgørelsen og vurdere konsekvenserne af den.