Vold og trusler er hverdag i psykiatrien
Knap hver tredje medarbejder i psykiatrien har i løbet af et år været udsat for vold på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse blandt FOA-medlemmer.
30. marts 2016
Social- og sundheds ansatte, plejere og pædagogiske medhjælpere bliver truet med tæsk og risikerer at blive overfaldet af aggressive borgere i psykiatrien. 27 procent af FOA's medlemmer, som er ansat på bosteder og psykiatriske afdelinger, har været udsat for vold inden for et år. 2 ud af 3 er desuden blevet truet. Det viser den seneste undersøgelse om vold i psykiatrien, som FOA har lavet.
En social- og sundhedsassistent ansat på et botilbud beskriver, hvordan hun blev angrebet, da hun ville tage medicinen fra en beboer.
”En beboer fik udleveret sin medicin, ville ikke tage alle pillerne, så jeg ville tage resten. Da jeg rakte ud efter medicinbægeret, fløj borgeren i struben på mig med sine lange negle,” skriver social- og sundhedsassistenten.
En anden har oplevet, at en skizofren borger kastede glas efter hende selv og en kollega.
”Borger med diagnosen skizofreni har drukket alkohol og har røget hash. Borger er i en form for psykose. Truer med at slå og kaster glas efter mig og kollega. Der er undervejs mange verbale trusler og knytnæver,” skriver en social- og sundhedsassistent, der er ansat i socialpsykiatrien.
Ordentlig udredning er nødvendig
Vold og trusler i psykiatrien blandt FOA's medlemmer er ikke nyt for arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Charlotte Bredal. Hun mener, at mange af episoderne kan forebygges med de rigtige tiltag.
”Det er vigtigt, at der sker en ordentlig udredning og risikovurdering af borgeren. Det kræver et stærkt samarbejde mellem de forskellige instanser, så alle ansatte har den rette information om borgeren,” siger Charlotte Bredal.
Hun peger samtidig på, at spørgsmålet i mange sager kan være, om borgeren er udskrevet for hurtigt fra psykiatrisk afdeling.
Læs også: SIND-formand: Drab vil ske igen
Opråb til politikerneCharlotte Bredal mener, at politikerne bliver nødt til at tage hånd om de mange voldsproblemer i psykiatrien.
”Det er så tragisk, at vi har en kæmpe viden om udfordringer og problemer inden for psykiatrien, men at de fra politisk side ikke får rettet op på det,” siger Charlotte Bredal.
Langfredag blev en 57-årig social- og sundhedsassistent dræbt af en beboer på bostedet Lindegårdshusene i Roskilde. Efterfølgende har Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann udtalt, at hun har igangsat et arbejde med retningslinjer for forebyggelse af vold.
”Vi har som samfund et ansvar for at sikre, at man kan gå trygt på arbejde,” skriver Karen Ellemann i en udtalelse til fagbladet FOA.
FOA's undersøgelse er gennemført i perioden 30. april til 8. maj 2015 blandt medlemmer ansat i psykiatrien. 1.025 deltog i undersøgelsen.