Løngabet mellem mænd og kvinder vokser

Vi er stadig langt fra 'lige løn for lige arbejde', viser den seneste lønstatistik for kommunerne. Colourbox

Mænd tjener stadig væsentligt mere end kvinder, viser ny lønstatistik. Dybt uretfærdigt, lyder det fra kvindelig livredder.

22. februar 2016

Trods årtiers kamp for ligestilling er lønforskellen mellem mænd og kvinder stadig gabende stort.

I snit tjener mænd i den kommunale sektor nemlig 2.418 kroner mere om måneden end kvinder. Det viser den nyeste lønstatistik fra kommunernes- og regionernes løndatabase (KRL).

Læs også: Sara kæmpede sig til fire løntrin



Samtidig viser statistikken, at løngabet er blevet en anelse større. Hvor kvinderne tjente 93,9 procent af mændenes løn i 2014, er andelen faldet til 93,3 procent i 2015.

 

Går den forkerte vej

“Tallene viser, at der er behov for, at arbejdsmarkedets parter konstant er optagede af at gøre noget ved den manglende ligeløn. Letter vi foden en anelse fra speederen, så går det den forkerte vej,” lyder det fra LO’s næstformand og forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund, som opfordrer til, at ligeløn bliver et væsentligt emne ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Læs også: 100 år med ligestilling: Kvindeløn 17 procent bagud

Det er især i brancher med flest mænd, at lønforskellen er størst. I teknik-service branchen, som blandt andet tæller faggrupper som pedeller, ambulancereddere og svømmebadsassistenter, tjener kvinder kun 92 procent af mændenes løn.

“Det er dybt uretfærdigt. Kvinder laver ofte lige så meget eller endda mere end mændene, og så får de alligevel mindre i løn. Jeg synes, det er diskriminerende,” siger svømmebadsassistent i Farum svømmehal Sara Tonnesen Erbs.


Ligner en tendens

De seneste lønstatistikker fra HK og DJØF bekræfter tendensen mod et stigende løngab.

I regeringspartiet Venstre har man fokus på problemet, men ønsker ellers ikke at blande sig i ligelønsdiskussionen, lyder det fra ligestillingsordfører Jane Heitmann.

“Overordnet set er det en sag for arbejdsmarkedets parter at håndtere. I Venstre respekterer vi den danske model, hvor vi politikere holder os ude af løndannelsen. Når det er sagt, så mener vi, at ligeløn eller mangel på sammen en udfordring, som det fortsat er vigtigt at have fokus på,” skriver Jane Heitmann i en mail til Fagbladet FOA.


Læs også: Fejl i løn: Fik 430.000 for lidt