Ja tak til  fed ost og flødeskum 

101-årige Anna Nymann Andersen bliver vejet af sosu-hjælper Charlotte Fog Hybel. På Bryghuset Plejecenter er det fast rutine at veje beboere en gang om måneden for at sikre, at de ikke bliver undervægtige. Tue Wettergren-Paltorp

Månedlige vejninger og lækre mellemmåltider holder undervægt for døren hos beboerne på Bryghuset Plejecenter i Svendborg Kommune.

16. februar 2016

Skulle det være en kop varm kakao med flødeskum? Eller en Tuc-kiks med en tyk skive fuldfed ost?

På plejecentret Bryghuset i Svendborg Kommune forstår personalet at kræse for husets beboere. Ud over de tre hovedmåltider får de tilbudt fristende snacks i løbet af dagen og aftenen.

For få kalorier

De seneste fem år har kommunen haft ekstra fokus på at undgå undervægt hos ældre borgere. En tilstand, der kan føre til dyre hospitalsindlæggelser.

På Bryghuset er det blandt andre ernæringsassistent Annika Lauritzen, der holder snor i kosten. Hun er superbruger i forhold til ernæringsscreeninger, og hun hjælper sine kolleger med at sikre, at beboerne holder vægten.

”Da vi gik i gang med at regne på den mad, som beboerne spiste, kunne vi se, at mange fik for få kalorier i løbet af et døgn,” siger hun til Fagbladet FOA.

Demente får roligere søvn

Hvor der tidligere blev serveret en småkage til aftenkaffen, får beboerne i dag tilbudt mellemmåltider med mere gods i - for eksempel en ostemad inden sengetid. Især for borgere med demens har det vist sig at være en god ide.

”Får de en god bund, så sover de bedre om natten i stedet for at vandre hvileløst rundt på gangene,” siger Annika Lauritzen.

Da vi gik i gang med at regne på den mad, beboerne spiste, kunne vi se, at mange fik for få kalorier i løbet af et døgn.

Ernæringsassistent Annika Lauritzen

Månedlig vejedag

Et andet tiltag, der nu kører som fast rutine på plejecentret, er den månedlige vejedag. Ved at følge vægten kan personalet tage affære, inden det går den gale vej. For ryger der bare tre kilo for en småt spisende borger, kan det være svært at få vægten op igen.

Da Fagbladet FOA er på besøg, er det Anna Nymann Andersens tur til at komme på vægten.

”Det er vejedag i dag Anna. Er du med på det,” spørger hendes kontaktperson, sosu-hjælper Charlotte Fog Hybel.

Hun har rullet en stolevægt ind på den 101-åriges stue. Anna går med hjælp fra sin rollator selv hen til stolevægten og sætter sig.

”Jeg vejer ikke for meget vel?”

60,8 kg viser displayet, der sidder bag på stolen.

”Jeg vejer ikke for meget vel,” spørger den ældre dame.

”Det er fint, Anna. Det er, som det plejer,” siger Charlotte Fog Hybel.

Sosu-hjælperen skriver vægten ind i journalen, så personalet kan følge udviklingen. Annas vægt er tidligere dykket i en periode, hvor hun var syg.

Appetitten er ikke, hvad den har været, men juice er hun glad for, og så kan hun som regel  lokkes med en sildemad eller hjemmelavet proteindrik. (Se opskrift under artiklen).

Ikke flere Tuc-kiks til den dame

Personalet på Bryghuset har så stor succes med at få beboerne til at spise, at det for enkelte nu handler om at holde igen.

"Vi har en beboer, hvor vi har måttet sige slut med Tuc-kiks - i hvert fald for en periode," griner Annika Lauritzen.