Børn har brug for blødt lys

Gangarealerne blev sjældent brugt, men nu har belysningsarkitekt Lone Lings (tv.) lavet hyggelige huler af strejflys, som ikke blænder børnene og giver ro til hyggestunde som denne, hvor pædagogmedhjælper Aske Hald Knudstrup (forrest) kan læse en historie for Noah. Niels Åge Skovbo

En lysarkitekt har skiftet lysstofrørene ud med blødere lys og dermed gjort hverdagen mere behagelig og mindre støjende i vuggestue.

18. februar 2016

”Lys!” råber en toårig krøltop og tager et hovedspring ned i højtlæsningssofaen.
Ups, ’rengøringslyset’, som de ansatte i vuggestuen kalder lysstofrørene i loftet, slukkes hastigt. Børnene skal sove om lidt, og så duer det ikke, at de kører op på grund af det skarpe lys.

For bare et år siden var lysstofrørene altid tændt i Vuggestuen Kornbakken, uden at nogen tænkte over, hvordan lyset påvirkede både børn og voksne.

Det har ændret sig, siden belysnings- og indretningsarkitekt Lone Lings blev hyret til at skabe bedre lys i vuggestuen.

”Vi bliver alle sammen påvirket af lys. Især børn. Det er ikke noget, vi tænker over, for hjernen og øjnene tilpasser sig automatisk. Men tilpasning er anstrengende og mærkes især sidst på dagen som træthed eller hovedpine,” siger hun.

Lyset var skrækkeligt

Lone Lings arbejdede som pædagogmedhjælper, før hun begyndte på arkitektskolen. De erfaringer trækker hun på, når institutioner i dag hyrer hende ind til at skabe bedre trivsel, mindre støj og lavere sygefravær i dagtilbud med lys, farver og indretning.

Efter hendes anvisninger har vuggestuen sat nye pærer i alle lamper og fået 15 nye lamper, der definerer rummene med strejflys langs lofter og vægge og skaber attraktive lysrum til leg og samvær.

Effekten mærkes tydeligt, fortæller pædagogmedhjælper Aske Hald Knudstrup.

”I begyndelsen klagede flere af de ansatte over det nye lys. Men jeg kunne godt lide det og børnene virker også mere trygge og rolige, synes jeg.”

Forleden prøvede de for sjov at tænde det gamle lys igen, men kun kort.

”Det var ubehageligt, og flere undrede sig højlydt over, at vi tidligere har arbejdet i ’det skrækkelige lys’ hele dagen,” smiler han.

Fokuslys skaber hygge

Ifølge Lone Lings er det også vigtigt at tænke i, at lys kan varieres og bruges til at skabe grobund for særlige aktiviteter og stemninger.

”Ved at variere belysningen; tænde et fokuslys over et bord eller en læsekrog, kan vi definere lysrum i rummet og skabe en hyggelig lejrbålsstemning, der får store og små til at søge tættere sammen. Bløde skygger giver bedre rumfornemmelse og overblik, og man kan bruge lyset pædagogisk til at skifte stemning,” siger hun.

Lysarkitekten anbefaler koldt lys til for eksempel højtlæsning og varmt lys til frokostbordet; ”Kontrasterne skal være bløde, og lyset må aldrig blænde. Tænk på, at børn skal se opad for at få kontakt med de voksne,” siger hun.

Lone Lings ved godt, at ikke alle steder har råd til at skifte al belysning – men hellere gøre lidt end slet intet: ”Jeg ville prioritere puslepladsen først. Alt for mange steder bliver børn blændet af loftlyset. Det burde være en hyggestund, men barnet kan dårligt se den voksnes ansigt.”