Har du prøvet kamutmel?

”Når jeg ser en ny type mel, skal jeg altid lige prøve den,” siger Gitte Schwartz. Jørgen True

Køkkenmedarbejder Gitte Schwartz er fascineret af meltyper. Kamutmel er en ny – men oldgammel sort.

28. januar 2016

Køkkenmedarbejder Gitte Schwartz er vild med mel og eksperimenterer hele tiden med nye typer. I børnehaven Poppelhuset, hvor hun laver mad til 63 børn, er der brød til alle måltider.

”Lige for tiden bruger jeg meget kamutmel, som er en ny meltype, som jeg lige har opdaget,” siger hun, men tilføjer, at ny er kamut ikke. Det er faktisk en gammel hvedesort, som er blevet moderne igen, og som siges at være sundere end andre hvedetyper.

”Når jeg ser en ny type mel, skal jeg altid lige prøve den,” siger hun og fortæller, at nogle af de specielle meltyper kan være dyrere end den traditionelle, men det kan hun udligne ved at indføre en ekstra grøddag i Poppelhuset.

Og børnene skal under alle omstændigheder møde nye smage og nye indtryk i deres mad, så hun prøver at variere brødet med både forskellige meltyper og med solsikkekerner, blå birkes og andet, der skaber variation.

Maden skal følge årstiderne, og det betyder meget kål og rodfrugter om vinteren.

”Så hjælper brødet med at skabe variation,” siger Gitte Schwartz, der netop har spottet en ny rugtype, der hedder svedjerug. Den har hun ikke prøvet endnu, men det kommer.

I Poppelhuset er alt brød hjemmebagt, og en stor del af det er rugbrød. Brød indgår også tit i børnenes eftermiddagsmåltid sammen med grøntsagsstænger og en dip.