René yder social førstehjælp til udsatte borgere

René Pedersen, tv., er en af initiativtagerne til sociolansen, der bl.a. hjælper hjemløse, misbrugere og psykisk syge. Til højre ses Søren Degn fra Hovedstadens Bredskab. Københavns Kommune

Sociolancen rykker ud, når samfundets svageste har brug for det. Alle opkald til 112 skal dog stadig tages lige alvorligt, mener formand for Socialpolitisk Forening.

13. januar 2016

En stærkt beruset mand er faldet om i en butik. Personalet ringer 112, men da den almindelige ambulance ankommer, kontakter de i stedet René Pedersen og hans kolleger i sociolancen. 
 
”Vi kan gøre en kæmpe forskel for de udsatte borgere, fordi vi har meget bedre tid til at tale med en borger, der måske nægter at tage imod hjælp, end mandskabet på de almindelige ambulancer har," siger René Pedersen, der er støttekontaktperson i København Kommunes Socialforvaltning, til Fagbladet FOA.

Han henviser til, at manden i butikken slet ikke havde lyst til at blive kørt på skadestuen til afrusning, hvilket er den form for hjælp, de almindelige ambulancebehandlere kan tilbyde.

"Her kørte vi ham i stedet til et herberg, hvor han blev installeret for natten og allerede dagen efter var der en socialfaglig indsats i gang for at hjælpe ham.”  
 

En social ambulance

René Pedersen har været med til at udvikle ideen bag sociolancen, der er et nyt socialfagligt tiltag, der har kørt rundt i de københavnske gader siden 1. december sidste år.

Ideen opstod for to år siden, da René Pedersen var hjemme hos en borger, der pludselig skulle indlægges akut. På vej til hospitalet falder René i snak med paramedicineren fra Hovedstadens Beredskab.
 
”Vi talte om, at vi havde rigtig mange af de samme typer af borgere, men at den primære ambulance ikke altid havde det rette tilbud til dem. Og det er faktisk på baggrund af den snak, at tanken om en social ambulance opstod,” siger 46-årige René Pedersen.
 
Han har gennem de seneste 17 år arbejdet med socialt udsatte og har en solid erfaring med hjemløse og borgere med misbrug og psykiske lidelser.
 

112 skal være for alle borgere
Robert Olsen er forstander på Kofoeds Skole, der er en skole, der lærer socialt udsatte borgere hjælp til selvhjælp, så de kan komme videre i livet.

"Det vigtigste for mig er, at alle borgere får en ligeværdig service, når der ringes 112. Derfor håber jeg også, at Region Hovedstaden har lært af Daniel-sagen (Daniel var en hjemløs, der døde i oktober 2014 efter flere forgæves opkald til 112, red.), og at sociolancen ikke er et udtryk for, at man ønsker at skabe et A og et B-hold, hvor det kommer an på borgerens sociale status, hvem der rykker ud," siger Robert Olsen, der også er formand for Socialpolitisk Forening, til Fagbladet FOA. 

René Pedersen mener, at Sociolancen er med til at give den opsøgende indsats et løft ved samtidig at få sat gang i støtten til socialt udsatte borgere, som enten er faldet ud af systemet eller som slet ikke får hjælp.