Børn fra svage familier får mest ADHD-medicin

Hvis vi skal bryde den sociale arv, er det nødvendigt med mere fokus på pædagogiske løsninger, mener FOAs sektorformand Mogens Bech Madsen. Colourbox

FOA frygter, at ADHD-medicin erstatter den pædagogiske indsats med børnene.

05. januar 2016

Hvis far og mor er kortuddannede, er sandsynligheden for at barnet får medicin mod ADHD væsentlig større. Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Bureau 2000 har lavet for FOA. 
 
Psykolog og leder af Center for ADHD, Helle Hartung, mener, at det kan være et spørgsmål om ressourcer.
 
"Veluddannede forældre har ligesom flere heste at spille på. Måske har de mere indblik i, hvad medicin eventuelt kan gøre ved kroppen, og har holdninger til, at det er tidligt at give et barn medicin," siger Helle Hartung til Avisen.dk.
 

Fint med medicin

Helle Hartung mener dog ikke, at der er noget galt i, at børn kommer i medicinsk behandling for ADHD. Men det skal gå hånd i hånd med pædagogik og forældreinddragelse, påpeger hun over for Avisen.dk.
 
FOAs formand for Pædagogisk Sektor, Mogens Bech Madsen, er bekymret over undersøgelsens resultater.
 
"Jeg frygter, at ressourcesvage familier ikke er i stand til at banke i bordet og gøre krav på den pædagogiske indsats, der er nødvendig for deres børn," siger han til Fagbladet FOA.
 

Brug for pædagogiske løsninger

Mogens Bech Madsen mener, at der kan være mange årsager til, at børn har svært ved at koncentrere sig, og at medicin mod ADHD ikke nødvendigvis er den rigtige løsning.

"Jeg tror simpelthen ikke på, at kortuddannedes børn i så betydeligt højere grad har ADHD. Det er for letkøbt bare at give medicin. I stedet er der brug for bedre pædagogiske løsninger, og det kræver bedre normeringer, især i udsatte områder," fastslår han og påpeger samtidig, at medicin mod ADHD øger børns risiko for hjertekarsygdomme.