Fik allergi på jobbet og blev fyret

Lene Laursen fik konstateret nikkelallergi i 2013, som blev udløst af hyppig kontakt med arbejdsnøgler. Det førte til en afskedigelse, som hun nu får en godtgørelse for.        Robert Attermann

Arbejdsgiver skal betale 145.000 kroner til Lene Laursen, der blev fyret fra sit arbejde på grund af allergi og en sygemelding.

11. september 2015

80 gange dagligt brugte Lene Laursen sine arbejdsnøgler til at låse døre op og i på den psykiatriske afdeling i Vejle, hvor hun var ansat. Den hyppige kontakt med nøglerne udløste alvorlig nikkelallergi i 2013.

For at mindske generne forsøgte hun at sætte plasthætter på nøglerne, men hverken dét eller brug af latexhandsker hjalp. Allergien gav hende udslæt og brændende smerter i hænderne og blev i februar sidste år så voldsom, at hun blev sygemeldt.

"Efter fjorten dages sygemelding foreslog jeg at skifte til nattevagt eller gå ned i tid, så jeg ikke skulle bruge nøglerne så ofte. Men det afviste min leder," fortæller Lene Laursen, der er social- og sundhedsassistent, til Fagbladet FOA.

Fyret

Herefter undersøgte hun selv, om nøglerne kunne laves i et andet materiale uden nikkel. En læge havde fastslået, at det ville afhjælpe symptomerne.

I følge sagens akter afviste lederen det forslag med begrundelsen, at det ikke alene kunne bringe Lene Laursen tilbage i arbejde på almindelige vilkår. Herefter blev hun afskediget på grund af sygefravær.

FOA Esbjerg mente, at det var i strid med forskelsbehandlingsloven og rejste en sag, som nu er forligt med Region Syddanmark. Forliget betyder, at regionen skal betale Lene Laursen 145.000 kroner.

Forebygge lignende sager

Jurist i FOA Esbjerg Lene Gorzelak er tilfreds med forliget.

"Denne sag er et generelt billede på det, vi ser for tiden: At det bliver sværere for ansatte, der ikke er 100 procent fit for fight at blive i arbejde. Derfor er det fuldt ud på plads med godtgørelsen til Lene Laursen, selvom det jo ikke bringer hende tilbage i job,” siger hun.

Hun håber, at Lene Laursens sag kan forebygge lignende sager.

"Region Syddanmark er en stor arbejdsplads, og der er andre ansatte, der vil komme i samme situation. Vi håber, at denne sag kan være en øjenåbner for regionen og andre arbejdsgivere, så medarbejdere med nedsat arbejdsfunktion kan blive fastholdt i jobbet," siger hun.

Vil ikke medvirke

Region Syddanmark ønsker ikke at medvirke i et interview, men har sendt en skriftlig kommentar til forliget.

”Region Syddanmark kan ikke genkende alle fakta i sagen, som Fagbladet FOA præsenterer dem for os. Region Syddanmark har ikke mulighed for at kommentere sagen yderligere, da der er tale om en personalesag,” skriver Karen Nørgaard Andresen, chefjurist i HR Jura.

Fagbladet FOA har efterfølgende kontaktet Region Syddanmark for at få uddybet, hvilke fakta i sagen de ikke genkender. Det har regionen ikke ønsket at uddybe.