Knallertkørsel gør sosu'er utrygge

Knallerter er nyt transportmiddel i Hobros hjemmepleje, men det er skeptiske ansatte, der trækker i ’Harboøre-habitten’.
25. august 2015
”Jeg har aldrig kørt på knallert før og er ikke rigtig tryg ved det,” siger social- og sundhedsassistent Betina Ladekarl Skals til Fagbladet FOA.
Hun er en af flere ansatte i Hobros hjemmepleje, som ikke længere må køre rundt i egen bil til borgerne.
Den aftale har ledelsen nemlig opsagt. I stedet skal de køre på knallert, el-cykel eller almindelig cykel.
Besværlig Harboøre-habit
Ifølge Betina Ladekarl Skals kan det give flere slags problemer, når hun for første gang i sit liv skal op på en knallert:
”Jeg kan ikke have mit headset på under styrthjelmen, og det går heller ikke med opsat hår, som vi jo skal have.”
Hun frygter at overhøre et nødkald, og hun vil under alle omstændigheder være nødt til at stå af knallerten, når telefonen ringer.
Påklædningen ser hun som en tidsrøver:
”Vi skal køre med ’Harboøre-habit’, altså flyverdragt, og den er mere besværlig at få af og på.”
Tryghedskursus
Distriktsleder i Hobro Hjemmepleje Birgit Sørensen forklarer, at personalets kørsel hele tiden må tilpasses, hvor borgerne bor, for eksempel når flere borgere flytter fra landet og ind i byen.
Samtidig skal udgifterne til kilometerpenge mindskes. Men hun er opmærksom på, at ansatte kan føle sig utrygge ved knallerten.
”Derfor får de et køreteknisk kursus, og så vil det jo nok være de unge, eller dem, der har lyst, der kører på knallerterne,” siger hun.
Utilfredshed i FOA
FOA finder ikke ledelsens initiativer tilstrækkelige og vil holde den fast på alle krav i arbejdsmiljølovgivningen, oplyser formanden for FOA-Mariagerfjord, Kenn Andreasen.
”Vi mener ikke, at omlægningen er rigtig gennemtænkt, så besparelsen kan let blive ædt op.”
Når ansattes transportmidler ændres, er det blandt andet arbejdsgiverens pligt at lave en risikovurdering, og ledelsen skal opfylde Arbejdsmiljølovens krav til sikkerhed og sundhed.